La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Ziua Protecţiei Civile, la Craiova
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă din Craiova a sărbătorit luni, 28 februarie, "Ziua Protecţiei Civile". Manifestările au debutat cu o slujbă religioasă săvârşită de un sobor de preoţi, condus de părintele Viorel Dică, consilier patrimoniu şi construcţii bisericeşti în Arhiepiscopia Craiovei.
Protecţia Civilă din România a luat fiinţă la data de 28 februarie 1933, atunci când, prin Decretul Regal nr. 468, se aproba "Regulamentul de funcţionare a apărării pasive contra atacurilor aeriene", cu scopul "limitării bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor". (Gheorghe Cioiu) 110 ani de la naşterea patriarhului Justinian Săptămâna trecută a avut loc, în sala de conferinţe a Complexului religios-cultural "Sfântul Antim Ivireanul" al Arhiepiscopiei Râmnicului, Simpozionul cu tema "110 ani de la naşterea patriarhului Justinian Marina". Manifestarea a fost organizată de Secţia periodice-legislaţie a Bibliotecii judeţene "Antim Ivireanul" Vâlcea, Seminarul Teologic "Sf. Nicolae" din Râmnicu Vâlcea, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Vâlcea, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea, Societatea Culturală "Anton Pann" Vâlcea, Academia Olimpică Română, filiala Vâlcea, sub patronajul Arhiepiscopiei Râmnicului. La eveniment au luat parte şi cei doi arhierei râmniceni, Înalt Preasfinţitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, şi Preasfinţitul Emilian, Episcop-vicar al aceleiaşi episcopii. (Arhid. Liviu Găman)