Marți, 7 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia „Sfântul Dumitru” Narcisa, Bacău, din sobor făcând parte preoții slujitori ai acestui sfânt chivot băcăuan și alți preoți băcăuani. La slujbă au participat credincioșii parohiei, precum și alți pelerini veniți pentru împreună-rugăciune la ceas de sărbătoare închinată Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.
Ziua Unirii Principatelor la Cluj-Napoca
Ziua Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită sâmbătă, 24 ianuarie, la Cluj-Napoca, printr-un ceremonial militar-religios ce a avut loc la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Tot sâmbătă, 24 ianuarie, a fost aniversat IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, cu ocazia zilei de naştere.
Cu ocazia zilei Unirii Principatelor Române, oficialităţile militare şi civile din judeţul Cluj au depus coroane şi jerbe de flori la statuia domnitorului situată pe B-dul „21 Decembrie 1989“ din Cluj-Napoca, iar la final, cei prezenţi s-au prins în tradiţionala horă a unirii.
La ceremonia organizată de oficialităţile clujene cu ocazia împlinirii a 156 de ani de la Mica Unire, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului a vorbit despre importanţa unităţii poporului.
„Sfântul Pavel le scria efesenilor un lucru: «străduiţi-vă să păstraţi unitatea Duhului în legătura păcii». Interpretând acest îndemn, din punct de vedere naţional, ne dăm seama cât de important este“, a subliniat ierarhul.
IPS Mitropolit Andrei la ceas aniversar
În aceeaşi zi, 24 ianuarie, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană, iar în cadrul slujbei a oficiat hirotonia întru diacon a monahului Benedict Vesa.
Totodată, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a fost aniversat cu ocazia zilei de naştere. Ierarhul s-a născut la 24 ianuarie 1949, în satul Oarţa de Sus, judeţul Maramureş, din părinţii Andrei şi Elena, ca primul dintre cei trei copii. A urmat liceul în Cehul Silvaniei şi cursurile Facultăţii de Construcţii Căi Ferate din Bucureşti, între 1967-1972, apoi a fost repartizat inginer la Întreprinderea de Construcţii Căi Ferate din Cluj-Napoca.
Începând cu 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, licenţiindu-se în vara anului 1978. În august 1978 a fost hirotonit preot de către IPS Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului, activând apoi ca preot paroh timp de şapte ani în Turda, judeţul Cluj. Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea PS Episcop Emilian Birdaş, la Parohia Maieri I din Alba Iulia şi, ulterior, numit vicar administrativ. A urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti, din 1985, avându-l îndrumător pe arhid. prof. univ. dr. Petru I. David. Teza şi-a pregătit-o în cadrul aceleiaşi secţii, Teologie sistematică, sub îndrumarea pr. prof. univ. dr. Dumitru Popescu, obţinând titlul de „Doctor în Teologie“ în anul 1998.
Din februarie 1990 a fost ales şi hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, iar din luna iunie a aceluiaşi an a devenit episcop titular. În 1998 Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop. Aici a întemeiat Seminarul Teologic Ortodox Liceal „Mitropolit Simion Ştefan“ din Alba Iulia şi a fost printre fondatorii Universităţii „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia, realizând demersurile necesare înfiinţării Facultăţii de Teologie din Alba Iulia (1991). Aici a predat, cu funcţia didactică de profesor, disciplina Morală şi Spiritualitate Ortodoxă. Între 2000-2008 a fost decan al Facultăţii de Teologie din Alba Iulia. Din 2010 este şi îndrumător de doctorat la disciplina Morală şi Spiritualitate Ortodoxă, la Şcoala Doctorală de la Universitatea „1 Decembrie 1918“ Alba Iulia, profilul Teologie. Din 2011 predă cursurile de Spiritualitate Ortodoxă la Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj Napoca şi îndrumă teze de doctorat în cadrul aceleiaşi universităţi, domeniul Teologie Ortodoxă. Din februarie 2007 a fost ales membru al Academiei de Ştiinţe şi Arte din Salzburg (Austria).
În 18 martie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în scaunul vacant de Arhiepiscop şi Mitropolit al Clujului şi a fost întronizat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, de praznicul Bunei Vestiri, când s-au împlinit cinci ani de la înfiinţarea Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului şi de la întronizarea Arhiepiscopului şi Mitropolitului Bartolomeu. (Alexandra Andereş)