Noapte senină de toamnă. Cerul și-a înveșmântat trupul de catifea neagră în mantia-i de stele. Luna se joacă de-a v-ați ascunselea cu bumbii aurii, pitindu-se pe după un vârf de munte. Privesc cerul și mă bucur de frumusețea lui, gândindu-mă la minunatul nostru Creator, Căruia psalmistul i-a închinat cuvinte de laudă: „Cerurile spun slava lui Dumnezeu și facerea mâinilor Lui o vestește tăria” (Psalmul 18, 1). Din peștera Sfinților Misail și Daniil, gândul meu de mângâiere se îndreaptă către tine, surioara mea dragă, cu nume de dor.
Siguranța copiilor pe rețelele sociale
Internetul poate fi un spațiu periculos pentru toate persoanele care îl accesează, dar copiii și adolescenții sunt în mod deosebit vulnerabili. Protejarea acestora din urmă pe internet ține de conștientizarea pericolelor și de modul cum ştim să ne ferim de ele. Deși există o serie de aplicații și măsuri de importanţă cibernetică care pot ajuta la protejarea împotriva unor amenințări, măsura esenţială de siguranță este comunicarea deschisă cu copiii.
Indiferent de vârsta la care încep să cunoască rețelele sociale, copiii vor dori să își creeze cont și să exploreze conținutul existent pe acestea. Majoritatea rețelelor sociale acceptă crearea conturilor de către persoane care au împlinit vârsta de 13 ani. Cu toate acestea, se estimează că jumătate din copiii cu vârste între 10 și 12 ani și o treime din copiii cu vârste între 7 şi 9 ani utilizează rețelele sociale. În cazul în care copilul dumneavoastră utilizează sau a primit o invitație de a accesa rețelele sociale, este important să îi explicaţi ce sunt aceste rețele, ce pericole există, să stabiliți care sunt regulile pentru utilizare și să îi explicați faptul că aceste rețele nu prezintă întotdeauna imaginea exactă a vieții celor care publică conținut și că unele informații pot fi intenționat eronate sau chiar neadevărate.
Rețelele sociale sunt rețele de persoane (prieteni, cunoștințe, colegi etc.) conectate prin relații interpersonale, care își creează și mențin aceste relații prin intermediul unui serviciu online sau al unui site. Putem încadra la categoria rețelelor sociale site-urile web sau aplicațiile care permit utilizatorilor să creeze și să publice conținut, să comenteze, să aprecieze și să distribuie conținutul publicat de alți utilizatori ai comunității virtuale.
Pericolele existente pe rețelele sociale
Trăim într-o lume în care realitatea pe care o știm se transformă cu rapiditate, mai ales în mediul online. Pericolele sunt la un click distanță și este bine să recunoaștem câteva dintre cele mai des întâlnite, lista fiind neexhaustivă și în continuă creștere.
Hărțuirea cibernetică (Cyberbulling) este efectuată prin intermediul unor dispozitive digitale, cum ar fi computerele, tabletele și telefoanele mobile. Hărțuirea cibernetică se realizează prin trimiterea, postarea sau distribuirea de conținut cu impact negativ, dăunător, fals sau răutăcios. Informațiile personale dezvăluite pot provoca umilire sau jenă. Din păcate, hărțuirea cibernetică a ajuns să fie des întâlnită, mai ales în rândul adolescenților.
Prădătorii cibernetici (Cyber Predators) reprezintă persoane rău intenționate care pândesc și ademenesc copiii pe rețelele sociale și pe platformele de jocuri online. Prin acțiunile întreprinse, prădătorii cibernetici urmăresc în mod frecvent copiii pe rețelele sociale și în lipsa supravegherii adulților îi ademenesc spre întâlniri periculoase. Amenințarea prădătorilor cibernetici reprezintă un pericol chiar mortal la care pot fi expuși copiii în online. Adesea, aceste persoane rău intenționate practică hărțuirea și abuzul sexual.
Publicarea informațiilor private reprezintă postarea pe rețelele sociale a unor informații private care nu ar trebui să fie dezvăluite public. Aceste informații pot include datele personale ale copiilor sau membrilor familiei, imagini cu momente personale sau chiar călătoriile viitoare ale familiei. O mare parte din informațiile postate online reprezintă informaţii ce pot fi accesate de către publicul larg.
Escrocheriile online sunt oferte atrăgătoare cu lucruri pe care copiii le doresc, cum ar fi acces gratuit la diverse site-uri sau jocuri. Copiii sunt ținte ușoare pentru acest tip de escrocherii, pentru că încă nu au învățat să fie precauți. Escrocii pot promite premii pentru a primi de la copii informațiile personale sau private pe care doresc să le obțină.
Conținutul inadecvat reprezintă informații care nu sunt adecvate pentru vârsta copilului. Acest tip de conținut poate fi regăsit de către copil, fie căutându-l intenționat, fie din greșeală. În cadrul rețelelor sociale, dar și pe internet, copiii pot găsi imagini, videoclipuri și informații al căror conținut este sexual sau inadecvat vârstei lor.
Sfaturi pentru a vă proteja copiii de amenințările cibernetice
Pentru a proteja copiii de pericolele existente pe internet și în cadrul rețelelor sociale trebuie stabilite reguli de bază. Este necesar să le explicați și să îi învățați despre aceste pericole și să încercați să monitorizați și să reduceți accesul la rețelele sociale, încurajând viața socială adecvată vârstei copilului dumneavoastră.
■ Așezați computerul copilului în casă astfel încât ecranul să poată fi văzut de toată lumea. În acest mod puteți urmări ce accesează, dacă încearcă să acceseze linkuri suspecte sau dacă vizualizează conținut inadecvat.
■ Stabiliți parole pentru accesarea site-urilor. Aceste parole nu trebuie să fie cunoscute de copil și, de fiecare dată când vor încerca să acceseze site-urile, va trebui să vă solicite permisiunea. Acest aspect vă permite să monitorizați ce accesează copilul.
■ Blocați site-urile web și aplicațiile pe care le considerați periculoase pentru copil. Permiteți accesul copilului doar la aplicații şi site-uri care conțin jocuri și informații inofensive.
■ Instalați aplicații de monitorizare și sisteme de control parental. Există aplicații atât pentru computere, cât și pentru dispozitive mobile, prin care puteți verifica și monitoriza ce accesează copilul și cât timp petrece pe internet și pe rețelele sociale.
În cazul în care copilul dumneavoastră utilizează rețelele sociale, încercați să stabiliți reguli de bază cum ar fi: să nu publice informații personale precum locul unde se află, adresa de e-mail și numărul de telefon, data nașterii; să fie atent la pozele, videoclipurile şi mesajele postate, deoarece acestea pot fi partajate într-un mod larg și aproape imposibil de șters; să discute cu dumneavoastră despre orice aspect supărător care apare prin utilizarea rețelelor sociale; să îl însoțiți la întâlniri stabilite de copil cu prietenii pe care i-a cunoscut prin intermediul rețelelor sociale.
Evoluția tehnologică rapidă, internetul, rețelele sociale pot deschide oportunități la care generațiile trecute nici nu au visat, însă, în același timp, îi pot expune pe copii la pericole. Comunicați deschis cu copilul dumneavoastră și implicați-vă în viața digitală a acestuia, astfel încât să fie în siguranță.
Pagină realizată în parteneriat cu ANIS