Atmosferă de sărbătoare la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde sute de credincioși s-au adunat pentru a celebra slăvitul praznic al Nașterii Domnului Hristos. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost
Biserica sprijină victimele incendiului din Capitală
În urma tragicului eveniment petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă (30-31 octombrie 2015) la clubul Colectiv din Capitală, Patriarhia Română, Arhiepiscopia Bucureştilor şi parohiile Capitalei au venit în sprijinul familiilor îndoliate şi al tinerilor internaţi în stare gravă la spitalele din Bucureşti, atât prin asistenţă spirituală, cât şi prin acţiuni concrete de susţinere la nivel material.
În cuvântul părintesc de compasiune transmis familiilor, rudelor, prietenilor şi cunoscuţilor celor decedaţi sau aflaţi în spitale, Patriarhul României a îndemnat parohiile din Bucureşti de care aparţin tinerii decedaţi sau cei afectaţi de arsuri să ajute spiritual şi material familiile îndoliate şi familiile celor aflaţi în spitale. De asemenea, Preafericirea Sa a făcut un apel pentru donare de sânge spre salvarea vieţii celor din spitale. În urma acestui îndemn, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului au intensificat acţiunile din cadrul campaniei „Donează sânge, salvează o viață!” a Patriarhiei Române pentru a asigura necesarul de sânge în spitalele unde se află internate victimele incendiului din clubul Colectiv. După ce, în cursul săptămânii trecute, în cadrul campaniei Patriarhiei Române, au donat sânge peste 350 de persoane, ieri-dimineaţă, la invitaţia voluntarilor coordonaţi de părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, studenții Academiei Tehnice Militare din Capitală au donat sânge la Spitalul de Urgență Floreasca. `Având în vedere cele întâmplate în noaptea de vineri spre sâmbătă în clubul Colectiv, am reuşit să mai strângem un grup de 40 de persoane donatoare de sânge, pe care le-am trimis la Spitalul Floreasca, unde au fost repartizate cele mai multe dintre victimele incendiului“, ne-a declarat Răzvan Trandafir, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. O nouă acţiune de donare de sânge dedicată victimelor incendiului va avea loc joi, 5 noiembrie 2015, la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) București, la care vor participa numeroşi preoţi de la parohiile Capitalei. Potrivit părintelui Ciprian Grădinaru, în cadrul ediţiilor precedente ale campaniei s-au adunat peste 7.000 de litri de sânge.
Ajutor financiar pentru cei cinci copii care au rămas orfani
La nivelul protopopiatelor şi al parohiilor Capitalei a început o colectă în bani pentru sprijinirea tinerilor aflaţi în spitale şi a familiilor îndoliate în urma tragediei din noaptea de vineri spre sâmbătă. Deja, Protopopiatul Sector 2 Capitală, Protopopiatul Sector 6 Capitală, Parohia Delea Veche şi Parohia `Sfântul Gheorghe“-Nou au alocat, în primă fază, 11.000 de lei pentru cei cinci copii ai familiei Ion care au rămas orfani în urma trecerii la Domnul a mamei lor, Maria, singura lor susţinătoare. Femeia era văduvă şi lucra în echipa de curăţenie a clubului Colectiv în noaptea când a izbucnit incendiul. `Parohia noastră a făcut apel şi la parohiile din împrejurimi, precum şi la celelalte protoierii ale Capitalei pentru a oferi şi un sprijin material, alături de ajutorul sufletesc. După slujba Înmormântării mamei copiilor, aceştia vor fi monitorizaţi de către parohie în aşa fel încât mutarea lor în casa nouă primită de la autorităţi să fie sprijinită şi de enoriaşii noştri care doresc să le fie alături în această grea încercare“, ne-a declarat pr. Aurel Mihai, parohul Parohiei Delea Veche, de care aparţine familia Ion.
Sub coordonarea Sectorului social-filantropic şi misionar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, preoţii de caritate au fost prezenţi în toate spitalele unde sunt internate victimele incendiului pentru a le oferi asistenţă spirituală. De consiliere duhovnicească au beneficiat şi familiile celor decedaţi în incendiu aflate la Institutul National de Medicină Legală din Bucureşti, multe dintre ele în pragul disperării. De asemenea, în spitalele unde sunt trataţi tinerii cu arsuri grave s-a oficiat Taina Sfântului Maslu, spre alinarea suferinţei trupeşti şi sufleteşti a acestora. Ieri, 2 noiembrie, un sobor de 9 preoţi de caritate din spitalele bucureştene a oficiat Sfântul Maslu în biserica Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti, în prezenţa familiilor şi a apropiaţilor tinerilor internaţi aici. Tot cu acest prilej a fost săvârşită şi o slujbă de pomenire pentru tinerii trecuţi la Domnul în cumplita tragedie. Slujbe de pomenire pentru tinerii decedaţi în incendiu au fost săvârşite sâmbătă şi duminică în fiecare locaş de cult din Capitală. Preoţii au adresat credincioşilor un îndemn la compasiune şi la solidaritate, prin fapte concrete, cu persoanele greu încercate de această dramă.