Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Calea Sfinților, bucuria pelerinilor
Icoana şi sfintele moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, un fragment din Lemnul Sfintei Cruci, icoana și sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, precum și icoana Sfântului Cuvios Serafim de Sarov sunt purtate astăzi, 24 octombrie 2017, în procesiunea Calea Sfinților. La momentul solemn al procesiunii, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va rosti cuvântul de binecuvântare pentru pelerini.
Slujitorii și credincioșii care vor porni concomitent de la Catedrala Patriarhală și de la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou, purtând pe străzile din centrul Capitalei sfintele odoare cinstite în aceste zile pe Dealul Patriarhiei, se întâlnesc, la ora 13:00, la Crucea brâncovenească din piatră de la baza Colinei Patriarhiei. Procesiunea continuă spre Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală, raclele cu sfintele moaște și icoanele aduse spre cinstire fiind așezate în noul baldachin de pe Colina Patriarhiei.
Potrivit tradiției ce dăinuie în capitala României, mii de credincioși bucureșteni, și nu numai, răspund și anul acesta chemării Bisericii de a aduce laudă și cinstire cuvenite sfinților noștri ocrotitori, în perioada 24-29 octombrie.
Anul acesta, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor (prăznuit la 27 octombrie), prilej de mărturisire a lui Hristos în zilele noastre, va fi prezentă și delegaţia Bisericii Ortodoxe Ruse, condusă de Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, care va aduce, joi, 26 octombrie, spre închinarea pelerinilor, un fragment din Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Serafim de Sarov, care va fi dăruit apoi comunităţii ortodoxe ruse din Bucureşti (Biserica „Sfântul Nicolae”-Tabacu), după cum informează Biroul de presă al Patriarhiei Române.
La fel ca în anii trecuți, de hramul Catedralei Patriarhale, vor fi săvârșite slujbe bisericești pe Colina Patriarhiei, iar în împrejurimi vor fi organizate evenimente ce au necesitat implicarea mai multor instituții.
Pentru desfășurarea în cele mai bune condiții a manifestărilor religioase, culturale și sociale dedicate hramului Catedralei Patriarhale, alături de Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor sunt prezente principalele instituții publice ale statului român. „A fost încheiat un protocol între Arhiepiscopia Bucureștilor și Primăria Municipiului București, în baza căruia toate celelalte autorități competente în organizare au fost convocate într-o ședință operativă în cadrul căreia s-au luat cele mai bune decizii pentru o organizare optimă a acestor manifestări religioase prilejuite de hramul catedralei. Astfel, vor fi alături de noi toți reprezentanți de la Primăria Municipiului București, Poliția Locală a Municipiului București, Poliția Locală a Sectorului 4, Brigada Poliției Rutiere, Poliția Capitalei, Jandarmeria Română, Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București. Pentru buna desfășurare a tuturor evenimentelor vom colabora de asemenea cu Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Crucea Roșie Română. Sectorul social-filantropic al Arhiepiscopiei Bucureștilor împreună cu parohiile din cadrul protopopiatelor arhiepiscopiei vor fi alături de pelerini, oferindu-le pachete cu alimente”, ne-a declarat pr. Aurel Mihai, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Din programul sărbătorii
Mâine, de la ora 9:30, se va săvârși Sfânta Liturghie, în Catedrala Patriarhală. Joi, 26 octombrie 2017, la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, de la ora 9:30, se va săvârşi Sfânta Liturghie de către Preasfinţitul Părinte Vahtang, Episcop de Nikortsmind (Patriarhia Georgiei), împreună cu un sobor de ierarhi români, înconjurați de preoţi şi diaconi.
Vineri, 27 octombrie 2017, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, începând cu ora 9:00, la Altarul de vară lângă Catedrala Patriarhală, va fi săvârşită Sfânta Liturghie de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durresului şi al Întregii Albanii, Preafericitul Părinte Rastislav, Arhiepiscop de Prešovşi Mitropolit al Bisericii Ortodoxe din Ţinuturile Cehiei şi din Slovacia, împreună cu ierarhii străini delegaţi ai Bisericilor Ortodoxe surori şi ierarhii români prezenți la hram, preoţi şi diaconi, informează Biroul de presă al Patriarhiei Române. În aceeași zi se va săvârși în Catedrala Patriarhală Sfânta Liturghie, pentru împărtășirea pelerinilor.
La ora 18:00, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei va avea loc etapa finală a celei de-a zecea ediţii a Festivalului-concurs naţional de muzică bisericească „Lăudaţi pe Domnul!”, transmis în direct la Radio TV şi TRINITAS TV.
Sâmbătă, 28 octombrie 2017, de la ora 9:00, va avea loc slujba Te Deum la 10 ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, în prezenţa ierarhilor români şi străini, a clerului şi credincioșilor, informează Biroul de presă al Patriarhiei Române. În continuare, la ora 10:00, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, va avea loc şedinţa solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dedicată Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română. Întâistătătorii sau şefii delegaţiilor Bisericilor Ortodoxe surori vor prezenta expuneri cu privire la Dificultățile mărturisirii credinței în timpul regimului comunist și importanța libertății religioase astăzi. Vor fi prezentate şi cele mai importante activităţi cu caracter religios-duhovnicesc, cultural-editorial şi mediatic desfășurate de eparhiile Patriarhiei Române din ţară şi din străinătate, în anul 2017. La final, va fi vizionat filmul documentar „Patriarhul Justinian”. Şedinţa solemnă a Sfântului Sinod va fi transmisă în direct de Radio TRINITAS şi TRINITAS TV. La ora 12:30, în Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei, va fi vernisată expoziția de fotografii „Justinian” Patriarhul - viața și activitatea. În ziua de duminică, 29 octombrie 2017, sfintele moaşte vor rămâne spre cinstire în baldachinul de pe Colina Patriarhiei până la încheierea pelerinajului.
Sfântul Dimitrie cel Nou, Cuviosul aducător de sfinți la București
Aducerea de cinstite moaște ale sfinților şi de odoare sfinte, ca şi prezenţa la hramurile catedralei din București a unor înalţi ierarhi, ca delegaţi ai Bisericilor Ortodoxe surori, a devenit, în timpul Patriarhatului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, o tradiţie de mult folos sufletesc pentru credincioşi.
2008 - moaștele Sfântului Apostol Pavel, Veria (Grecia);
2009 - moaștele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, din patrimoniul Sfântului Sinod al Greciei (Atena);
2010 - fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, Mitropolia de Drama (Grecia);
2011 - Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei, Mitropolia de Patras (Grecia);
2012 - moaștele Sfântului Ierarh Nectarie, vindecătorul de boli, Eghina (Grecia);
2013 - moaștele Sfinților și Drepților Părinți Ioachim și Ana (Cipru);
2014 - icoana Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, care conţine părticele din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci şi din moaştele Sfintei Elena, şi icoana istorică a Sfântului Constantin cel Mare, Mitropolia Corintului (Grecia);
2015 - moaştele Sfinţilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Sfântul Munte Athos (Grecia);
2016 - moaştele Sfântului Arhidiacon Ştefan, Mitropolia de Nea Ionia şi Filadelfia (Grecia).
Congres internațional de teologie
În perioada 23-29 octombrie 2017, la Palatul Patriarhiei din București se va organiza, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Congresul internaţional de teologie „Viaţa Bisericilor Ortodoxe în timpul comunismului - persecuţie, rezistenţă şi mărturisire”. Acest eveniment academic este organizat de Sectorul teologic-educațional al Administrației Patriarhale, în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București, în contextul anului 2017, declarat în Patriarhia Română drept Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.
Participă reprezentanți ai instituțiilor de stat, ierarhi, preoți, profesori și specialiști din țară și din străinătate, precum și delegați ai Bisericilor Ortodoxe surori care au avut de suferit în perioada comunistă (din Rusia, Bulgaria, Georgia, Polonia, Albania, Cehia și Slovacia).