De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Dascălul pocăinței, sărbătorit la Catedrala Patriarhală
Sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul a fost prăznuită ieri, 29 august, după rânduială, și la Catedrala Patriarhală din București. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. Cu această ocazie, Patriarhul României a rostit un cuvânt de învățătură și a dăruit la final credincioșilor prezenți iconițe cu chipul Botezătorului Ioan.
Ultima mare sărbătoare din anul bisericesc a fost prăznuită ieri și la Catedrala Patriarhală din București. În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că Botezătorul Ioan este singurul proroc care a fost prevestit de profeți din Vechiul Testament. „Sfântul Ioan Botezătorul este, așa cum a spus Mântuitorul Iisus Hristos, cel mai mare om născut din femeie. El este mare pentru că a fost cuprins și prevăzut în planul lui Dumnezeu de mântuire a lumii. Sfântul Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, a fost prorocit de profetul Isaia, care a zis: «Glasul celui ce strigă în pustie: Pregătiţi calea Domnului, drepte faceţi cărările Lui»; și apoi, de către prorocul Maleahi, care a zis: «Iată, Eu trimit pe îngerul Meu şi va găti calea înaintea feţei Mele». De aceea, în icoane, Sfântul Ioan Botezătorul este prezentat câteodată ca un înger, cu aripi, pentru că el a fost prevestit de proroci ca fiind înaintemergător al Mântuitorului Iisus Hristos”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Viața Botezătorului Ioan a avut în centru misiunea sfântă de a pregăti venirea lui Mesia și a trezi în oameni conștiința păcatelor și nevoia de a se pocăi și dobândi iertare pentru a intra în Împărăția cerurilor. „Sfântul Ioan Botezătorul a fost rodul rugăciunilor părinților săi, Zaharia și Elisabeta, dar și un om ales pentru a mărturisi în fața poporului pe Iisus ca fiind adevăratul Mesia, Fiul lui Dumnezeu.
Ioan Botezătorul, după moartea părinților săi, a trăit în rugăciune, în post, în nevoințe duhovnicești, mânca doar miere sălbatică și lăcuste și era îmbrăcat cu haină aspră din păr de cămilă și încins cu curea. Sfântul Ioan a dus o viață aspră până când a venit timpul să meargă la Iordan, în pustie, și să cheme lumea la pocăință. El a început predica sa publică cu aceleași cuvinte ca și Mântuitorul Iisus Hristos: «Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția cerurilor!». Botezătorul Ioan este un dascăl al pocăinței, îndemnând pe oameni să-și schimbe felul de a gândi, viețui, vorbi și lucra, și le cerea să trăiască potrivit voii lui Dumnezeu. El chema pe oameni la pocăință și practica botezul în apă, care era o pregătire pentru Botezul creștin”, a explicat Patriarhul României.
Botezătorul Ioan Îl numește primul pe Mântuitorul Iisus Hristos prin cuvintele „Mielul lui Dumnezeu”: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii” (Ioan 1, 29). „Păcatul lumii înseamnă păcatul neascultării lui Adam. Toate celelalte păcate derivă din păcatul neascultării omului de Dumnezeu. Hristos ridică acest păcat prin ascultarea Lui până la moartea pe cruce. Botezătorul Ioan a profețit cu această ocazie jertfa Mântuitorului Iisus Hristos la sărbătoarea Paștilor iudaice. De asemenea, el spune: «Eu unul vă botez cu apă spre pocăinţă, dar Cel ce vine după mine, Acesta vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc». El profețește adevărul că Duhul Sfânt va veni la Cincizecime peste Apostoli în chipul limbilor de foc. Botezătorul Ioan nu a spus mulțimilor numai să se pocăiască, ci el a mărturisit dumnezeirea lui Iisus Hristos”, a arătat Preafericirea Sa. Sărbătoarea de pe 29 august amintește de tragicul sfârșit al Botezătorului Ioan. Întemnițat de Irod Antipa pentru că îl mustra public pentru păcatul desfrânării, el a fost ucis la porunca regelui. „Praznicul de astăzi este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc înscrisă cu culoare roșie. Are și o semnificație deosebită pentru că este o zi de post, arătând că Ioan Botezătorul a fost decapitat din cauza patimii beției și a desfrânării. În biserici, chipul Sfântului Ioan Botezătorul este zugrăvit dincolo de ușa diaconească dinspre nord, pentru că el împreună cu Maica Domnului sunt mijlocitori în ziua judecării pentru cei care s-au pocăit, dar nu au mai avut timp să-și arate fapte de pocăință. El este și ocrotitorul monahilor pentru că a dus o viață în pustie, în post, rugăciune și înfrânare. Este ocrotitorul celor care se nevoiesc și al celor care îndrumă oamenii și îi sfătuiesc să își îndrepte viața lor”, a spus Patriarhul României.
La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit, în semn de binecuvântare, credincioșilor prezenți iocnițe cu chipul Botezătorului Ioan. Cântările Sfintei Liturghii au fost date de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.