„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Înnoire la Centrul educațional „Sfântul Haralambie”
Parohia „Sfântul Haralambie”-Flămânda din București și-a sărbătorit ieri hramul. Sfânta Liturghie a fost săvârșită în biserica parohială de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a binecuvântat cu această ocazie și lucrările efectuate la demisolul clădirii Centrului educațional-social „Sfântul Haralambie” al acestei parohii.
Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie a fost sărbătorit ieri, 10 februarie, la una dintre cele mai vechi biserici închinate lui din Capitală, nu departe de Colina Patriarhiei, locaș care este cunoscut cu numele de Biserica Flămânda. De sărbătoarea hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de PS Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte: pr. paroh David Pestroiu, consilier eparhial la Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor; pr. Ioan Vartan Armași, protoiereu al Protopopiatului Sector 4 Capitală; pr. Dan Toader, protoiereu al Protopopiatului Sector 1 Capitală, precum și alți slujitori.
După Sfânta Liturghie, ierarhul, înconjurat de slujitori, a binecuvântat lucrările de renovare, amenajare și înnoire săvârșite la demisolul clădirii Centrului educațional-social „Sfântul Haralambie” din curtea bisericii parohiale.
PS Părinte Timotei Prahoveanul a spus că Biserica Flămânda din București are o istorie bogată în ajutorarea săracilor și a celor aflați în nevoi, precum și a călătorilor.
„În vechime, între această biserică și Catedrala Mitropolitană de atunci, actuala Catedrală Patriarhală provizorie de pe Colina Bucuriei, exista o legătură specială, pentru că cei care veneau de departe la marile sărbători și participau la slujbe săvârșite de Mitropolitul Țării Românești coborau pe un drum la biserica din vale și aici primeau hrană și găzduire. Pentru că îi hrănea pe cei veniți de departe și avea întotdeauna porțile deschise pentru cei nevoiași a primit numele de «Flămânda»”, a spus ierarhul.
De asemenea, Preasfinția Sa a spus că această activitate misionară a parohiei a fost continuată în vremurile noastre prin înființarea unui centru educațional-social pentru copii.
„Acum, când vremurile s-au schimbat, această parohie și-a îndreptat atenția către copii, amenajând aici, în casa parohială, un centru pentru educarea celor mai mici cu vârsta, știind că a unora ca aceștia este Împărăția cerurilor, adică a celor care sunt nevinovați la suflet. Trebuie să privim cu dragoste și să sprijinim această misiune a Bisericii de a-i învăța rugăciuni și lucruri folositoare pe acești nevinovați prunci din familiile creștinilor noștri, ale celor care iubesc Biserica”, a subliniat Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, PS Părinte Timotei Prahoveanul a acordat Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” pentru clerici părintelui paroh David Pestroiu, iar părintelui slujitor Petru Moraru de la Parohia Flămânda, Diploma de onoare „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României”. Ordine și distincții de vrednicie au fost acordate unor importanți ctitori și binefăcători ai Centrului educațional de la Parohia Flămânda.
Părintele paroh David Pestroiu a mulțumit PS Părinte Timotei Prahoveanul pentru slujire și i-a dăruit o icoană cu chipul Sfântului Haralambie și un buchet de flori.
„În urmă cu mai bine de 10 ani am avut acest gând ca să aducem din nou școala în tinda bisericii, iar copiii să învețe sub streașina bisericii așa cum s-au format sute de ani generații integre de români, adevărați cunoscători ai tradițiilor noastre străbune și cinstitori ai valorilor perene care au înfrumusețat și înnobilat ființa neamului românesc. Așa se face că prin ajutorul lui Dumnezeu și ocrotirea Maicii Preacurate, cu mijlocirea Sfântului Haralambie, pe care-l simțim permanent aproape, am purces la un drum greu, dificil, dar foarte frumos, cel al educării copiilor”, a spus părintele paroh David Pestroiu.
Centrul educațional-social „Sfântul Haralambie” are în componența sa o grădiniță și un after-school unde învață și sunt găzduiți zilnic în jur de 60 de copii.