De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
ITO 2018, la final
Timp de patru zile, peste 3.000 de participanți la cea de-a cincea ediție a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși (ITO) de la Sibiu au avut posibilitatea să se roage împreună, să contribuie la diferite ateliere tematice sau să se bucure de activitățile culturale și recreative pregătite, să asculte conferențiari și concertele unor artiști cunoscuți. La final, duminică, 9 septembrie, tinerii au participat la Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, când torța ITO a fost predată Arhiepiscopiei Craiovei, organizatoarea Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși în 2019.
După festivitatea de deschidere a ITO 2018 organizată în Piața Mare din Sibiu, în cea de-a doua zi a manifestării tinerii au dezbătut cele patru teme propuse pentru discuțiile de la ateliere: Nevoia mea de Biserică - între reflex și realitate; Updatarea/Actualizarea Bisericii: Biserica 4.0; Nevoia de dezvoltare personală: Poate fi Biblia manual de dezvoltare personală?; Biserica - validarea fericirii/mântuirii. Tot vineri, 7 septembrie, tinerii au umplut Sala „Transilvania” din Sibiu, unde au ascultat Conferința „Unitate. Credință. Neam. De 100 de ori România”, susținută de ambasadorul Emil Hurezeanu și moderată de pr. conf. dr. Constantin Necula. „Dincolo de această sărbătoare a neamului, a credinței, a nădejdii, a dragostei, trebuie să ne găsim sprijin, duhovnici, îndrumători în înaintașii de care avem nevoie astăzi, dar și în semenii noștri, în contemporanii noștri pe care îi avem de-a dreapta și de-a stânga noastră. Dar în sus, în timp, și în jos, în jurul nostru, îi vom găsi de fiecare dată pe adevărații îndrumători”, le-a transmis Emil Hurezeanu.
Procesiunea Unității
După conferință, tinerii și delegațiile au participat la Procesiunea Unității, de la Sala „Transilvania” spre Piața Mare. La Catedrala Mitropolitană din Sibiu au fost întâmpinați de IPS Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, care a oficiat o slujbă de mulțumire și de binecuvântare. „Voi aveți cea mai mare îndreptățire de a spune nu răului. Atenție, deci, pe drumul pe care mergeți, înțelegeți ceea ce vă spun părinții și țineți legătura cu ei pentru că veți deveni și voi părinți. În drumul acesta aveți un temei puternic în iubirea față de Dumnezeu, iubirea față de Biserica în care v-ați născut, ați crescut și în care sperați să rămâneți până la sfârșitul vieții împreună cu Hristos. Hristos este în mijlocul nostru!”, a spus ierarhul.
A doua zi din programul ITO 2018 s-a încheiat cu un spectacol de muzică și dansuri populare din toate zonele țării, susținut de Ansamblul „Cindrelul - Junii Sibiului”.
Sfânta Liturghie și ateliere la Muzeul „ASTRA”
A treia zi din programul ITO i-a adunat pe cei peste 3.000 de participanți în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Aici au avut posibilitatea să participe la Sfânta Liturghie oficiată pe podiumul de pe lac și să dea răspunsurile liturgice. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de arhierei din care au făcut parte IPS Mitropolit Laurențiu, IPS Mitropolit Naum de Ruse (Patriarhia Bulgariei), IPS Juraj Stranský, Arhiepiscop de Michalovce și Košice (Biserica Ortodoxă din Ținuturile Cehiei și Slovaciei), PS Qais, Episcop de Erzurum (Patriarhia Antiohiei), PS Episcop Nektarios de Arsinois (Biserica Ortodoxă a Ciprului), PS Episcop Athanasius de Lodz and Poznan (Biserica Ortodoxă a Poloniei). Din soborul de slujitori au făcut parte arhimandriți și preoți din Bisericile Ortodoxe surori și din țară. Reprezentanții Bisericilor Ortodoxe surori au transmis la final mesaje către tineri.
Programul a continuat cu mai multe ateliere de creație, jocuri, activități educative și nenumărate surprize pregătite de organizatori sub motto-ul „Satul român în Centenarul Marii Uniri”. Tinerii au fost împărțiți apoi pe grupe de lucru și au avut posibilitatea să învețe vechi meșteșuguri tradiționale, să se joace precum copiii și tinerii de odinioară, să viziteze casele, gospodăriile, bisericile vechi, ansamblurile agricole și toate exponatele din cele peste 100 de hectare ale Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului.
Tinerii au participat la ateliere de olărit, de împletit brățări, pictură pe lemn și sticlă, de împletit paie, de prelucrare artistică a lemnului, de muzică tradițională, de împletit cosițe și de țesut brățări. De asemenea, în cadrul proiectului „Țăranul român de la război la Unire”, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Departamentul de Identitate Națională - România Centenară, Complexul Național Muzeal „ASTRA” le-a pregătit tinerilor, pe lângă atelierele amintite, și un program destinat rememorării perioadei din timpul Primului Război Mondial. Tinerii au participat și la o demonstrație de mânuire a armelor și de prezentare a uniformelor și echipamentului militarilor români din Primul Război Mondial.
Ziua s-a încheiat cu un concert de muzică ușoară susținut de Andra și trupa Compact B în Piața Mare din Sibiu.
Torța ITO, oferită Arhiepiscopiei Craiovei
ITO 2018 s-a încheiat duminică, 9 septembrie, la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, unde tinerii au participat la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de arhierei din care au făcut parte IPS Mitropolit Laurențiu, IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, IPS Mitropolit Naum de Ruse și PS Qais, Episcop de Erzurum, împreună cu reprezentanți ai delegațiilor din țară și străinătate. Cuvântul de învățătură a fost rostit de IPS Mitropolit Irineu, care a tâlcuit Evanghelia din Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei Mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan-Alexandru Streza, iar tinerii prezenți au cântat pricesne.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu le-a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea ITO 2018, autorităților care au sprijinit evenimentul și tinerilor paricipanți. Consilierul prezidențial Sergiu Nistor a citit un mesaj adresat tinerilor din partea președintelui României, Klaus Werner Iohannis. De asemenea, câțiva tineri au citit un document prin care au fost sintetizate concluziile și dorințele exprimate în cadrul discuțiilor de la ateliere din acest an. La final, delegația Arhiepiscopiei Craiovei, organizatoarea ITO 2019, a primit torța și i-a invitat pe tineri la anul în cetatea Băniei. Ceremonia s-a încheiat cu intonarea imnului ITO 2018.