În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Renașterea unui locaș de cult martir
Numeroși credincioși bucureșteni au participat ieri, 11 noiembrie, la slujba de sfințire a noii biserici a Parohiei „Sfânta Vineri”-Herasca din Protoieria Sector 3 Capitală. După un deceniu de lucrări de zidire, locașul de cult a fost binecuvântat cu apă sfințită de către Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud. Delegatul Patriarhului României a săvârșit apoi prima Sfântă Liturghie în biserica înviată la 31 de ani de la demolarea de către regimul comunist.
Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rânduit pentru Biserica „Sfânta Vineri”-Herasca al doilea ocrotitor, alături de Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași, pe Sfântul Ierarh Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului. După slujba de sfințire cu agheasmă a locașului de cult, Preasfințitul Părinte Veniamin a vorbit despre învierea acestui monument-martir din Capitală. „Printre cei care au contribuit la restaurarea și consolidarea vechii biserici, precum și la punerea pietrei de temelie și la zidirea bisericii noi, se numără părintele Gheorghe Bogdan, căruia Dumnezeu i-a dat bucuria de a vedea împlinit acest mandat pe care și l-a asumat după anul 1990, de a reconstrui Biserica «Sfânta Vineri»- Herasca. A fost obținut acest teren, iar la 23 martie 2008, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a pus piatra de temelie pentru noua biserică. Prin străduința preoților de aici, a părintelui Gheorghe Bogdan în primul rând - cel care a luptat foarte mult pentru reconstruirea acestei biserici așa cum a arătat odinioară -, și, după pensionarea sa în anul 2005, a preotului paroh Vladimir Lapte și a preotului coslujitor Vasile Murafa, lucrarea va fi dusă la bun sfârșit”, a spus Preasfinția Sa.
Pentru implicarea în lucrările de zidire a Bisericii „Sfânta Vineri”-Herasca, părintele Gheorghe Bogdan, părintele paroh Vladimir Lapte și părintele Vasile Murafa au primit din partea Patriarhului României Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici.
Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu Episcopul Basarabiei de Sud la Sfânta Liturghie au făcut parte: pr. Dumitru Ștefănescu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor; pr. Gheorghe Bogdan, fost preot paroh al Bisericii „Sfânta Vineri”-Herasca; pr. Florin Busuioc, protoiereu al Protopopiatului Sector 3 Capitală; pr. Nicolae Dascălu, consilier patriarhal; pr. paroh Vladimir Lapte, preoți și diaconi.
„Casa aceasta devine pentru noi loc de mângâiere”
După citirea pericopei evanghelice a Duminicii a 25-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Veniamin a tâlcuit înțelesurile teologice ale Pildei samarineanului milostiv. De asemenea, ierarhul a amintit legătura dintre biserica martirizată „Sfânta Vineri”-Herasca și Pilda samarineanului milostiv. „Având înaintea ochilor noștri această pericopă evanghelică, ne aflăm în situația omului căzut între tâlhari pe calea vieții. Foarte adesea, în drumurile vieții noastre, coborâm, îndepărtându-ne de Dumnezeu, avem nevoie de acel samarinean milostiv, care să ne vindece rănile sufletești și să ne readucă la viață, să nu ne lase în căderea sau în starea de moarte spirituală. Această pericopă evanghelică se potrivește atât de bine cu istoricul bisericii pe care am sfințit-o astăzi cu agheasmă, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Această biserică a cunoscut o cădere, pentru că a fost demolată, și a reînviat prin dragostea preoților și a credincioșilor. A reînviat și devine casă de oaspeți, loc de rugăciune, locul în care mâinile lui Dumnezeu se văd lucrând prin mâinile semenilor noștri. Casa aceasta a lui Dumnezeu devine pentru noi loc de mângâiere, de alinare a suferințelor și de binecuvântare”, a subliniat Preasfințitul Părinte Veniamin.
Recunoștință pentru cei care au sprijinit zidirea bisericii
La finalul Sfintei Liturghii, Episcopul Basarabiei de Sud a transmis mulțumiri Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru delegarea la slujba de sfințire cu agheasmă și la prima Sfântă Liturghie în locașul de cult nou zidit.
Din partea Patriarhului României, ierarhul a acordat mai multe ordine, diplome și distincții bisericești persoanelor care s-au implicat în mod deosebit în realizarea lucrărilor de construcție și înfrumusețare.
Au fost acordate: Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” pentru mireni; Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni; Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur” pentru mireni; Ordinul „Maria Brâncoveanu”; Diploma omagială 2018 - „Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri” cu medalie. Cei doi epitropi ai bisericii și Consiliul parohial au primit Distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, iar Comitetul parohial a primit Distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului.
La final, părintele paroh Vladimir Lapte a transmis mulțumiri Patriarhului României pentru permanenta purtare de grijă arătată față de Biserica „Sfânta Vineri”-Herasca și pentru binecuvântarea acordată Preasfințitului Părinte Veniamin la slujba de sfințire. „Biserica-martir «Sfânta Vineri»-Herasca, ctitorită dintru început de către voievodul Matei Basarab și ulterior rectitorită de către familia Herescu Năsturel, a renăscut astăzi din propria-i cenușă, după ce în zilele de 16-17 iunie 1987 cădea sub osânda nedreaptă și nemiloasă a samavolnicelor buldozere ale dictaturii comuniste. Ea va rămâne pentru totdeauna în conștiința românilor de pretutindeni, un reper de jertfelnicie care a arătat în chip lămurit disprețul pe care regimul ateu îl arăta credinței, monumentelor istorice și implicit istoriei naționale. Nu am fi ajuns la acest moment de bucurie duhovnicească fără binecuvântarea și implicarea directă a Întâistătătorului Bisericii noastre Ortodoxe, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Preafericirea Sa a avut printre importantele sale priorități, îndată după întronizarea ca Patriarh al României, refacerea acestui sfânt locaș al martirajului și demnității noastre de români și creștini ortodocși”, a spus părintele Vladimir Lapte.
De asemenea, părintele Gheorghe Bogdan, parohul bisericii în momentul demolării de către regimul comunist, a amintit acele evenimente de tristă amintire și ajutorul de care s-a bucurat începând cu anul 1990 din partea reprezentanților Bisericii Ortodoxe Române și a unor intelectuali de seamă pentru atribuirea unui teren și rezidirea acestui monument.
În semn de recunoștință, preotul paroh i-a oferit Episcopului Basarabiei de Sud o icoană cu chipul Maicii Domnului, o icoană cu chipul Sfintei Cuvioase Parascheva și un coș cu flori.
Răspunsurile liturgice au fost oferite la Sfânta Liturghie de membri ai Corului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, condus de arhid. protopsalt Mihail Bucă.