De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Vizită la "Betleemul" Patriarhului Teoctist
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a vizitat în după-amiaza zilei de duminică, 8 noiembrie 2015, Casa memorială „Teoctist Patriarhul~ din localitatea Tocileni, comuna Stăuceni, judeţul Botoşani. Alături de Preafericirea Sa au fost Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ierarhi, preoţi, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi numeroşi localnici.
După târnosirea bisericii Mănăstirii Zosin din comuna Băluşeni, judeţul Botoşani, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vizitat casa memorială a vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist Arăpaşu. După vizitarea celor două odăi şi a tindei, în care au fost expuse obiecte personale ale fostului patriarh, donate casei memoriale de Patriarhia Română şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, precum veşmintele arhiereşti, volume de predici, obiecte ce au aparţinut familiei sale şi numeroase distincţii, plachete şi medalii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a apreciat şi felicitat organizatorii muzeului. „Este foarte frumos şi ne aducem aminte că, de câte ori am fost cu Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist în zona aceasta, îşi amintea cu mult drag de locurile natale şi ţinea minte evenimente din copilărie mai bine decât evenimente petrecute cu cinci sau zece ani în urmă. Avea o memorie extraordinară despre copilărie, despre părinţi. Avea un cult deosebit al părinţilor şi al locurilor botoşănene. Când venea vorba de Tocileni, de Victoria, de Vorona, povestea în detalii. Este foarte frumos şi, de aceea, noi dorim să-l dăm ca pildă de a nu uita locurile natale şi de a zidi câte ceva acolo, cum a făcut dânsul o casă la Victoria, unde sunt o parte din rude”, a spus Preafericirea Sa.
Modul de raportare al vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist faţă de părinţii, casa şi locurile natale a reprezentat şi pentru Părintele Patriarh Daniel un exemplu pe care l-a urmat în localitatea natală. „Ne-am inspirat şi noi şi am început o mănăstire în satul unde ne-am născut. Era mare satul, avea 125 de familii, acum mai are 16, dar, de când s-a făcut o mănăstire cu unii monahi de la Sihăstria Neamţului, lumea de acolo nu a mai vândut terenurile şi le folosesc pentru vacanţe. Ne-am inspirat de la Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist, de vrednică pomenire, astfel, totdeauna să nu uităm de unde am plecat şi să facem câte ceva pentru locurile natale şi mai ales să purtăm în sufletul nostru ce a fost trăire foarte autentică şi profundă, respectul pentru părinţi, pentru învăţători. Această preţuire a părinţilor, a dascălilor, a celor care au contribuit la formare a fost întotdeauna o pildă de urmat şi o încurajare pentru noi. Aceasta rămâne ca un testament spiritual pentru generaţiile de ierarhi. Ne bucurăm că am putut vedea casa memorială a părintelui Patriarh de vrednică pomenire Teoctist, despre care îl auzeam povestind, dar acum că am văzut-o aşa cum era ea, cu toată tradiţia, potrivit timpului când era copil, felicităm pe domnul primar, pe Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, pe cei care au contribuit la organizarea acestui muzeu şi pe toţi cei care intră cu recunoştinţă şi cu bucurie, cu respect şi cu preţuire ca să cinstească memoria unui mare patriot, un iubitor de Hristos, de Biserică şi de neam românesc”, a mai spus Preafericirea Sa.
Pentru patrimoniul muzeului, Patriarhul României a dăruit albumul „Patriarhii României” şi lucrări publicate recent la Editurile Patriarhiei Române: „Anuarul Patriarhiei Române”, „Acte și Tomosuri privind canonizarea sfinților români”, „Dicționarul ierarhilor români și străini - slujitori ai credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române”.
Casa memorială „Teoctist Patriarhul~ din localitatea Tocileni a fost binecuvântată şi inaugurată în data de 4 mai 2014, de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.