Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Mureș şi reprezentanți ai Arhiepiscopiei Alba Iuliei au vizitat miercuri, 18 decembrie, copii defavorizați din județul Mureș. Peste 350 de
Acțiuni social-filantropice în sprijinul refugiaților ucraineni
Sectorul social-filantropic și misionar din cadrul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului continuă acțiunile sociale în sprijinul refugiaților ucraineni.
În cursul săptămânii trecute, la depozitul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului a avut loc vizita lui Michel Senot, primarul comunei Saclay, Franța. Vizita în județul Maramureș a fost prilejuită de transportul unui tir încărcat cu produse perisabile și neperisabile ce a ajuns la depozitul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, care mai departe sunt împărțite refugiaților din Ucraina. Primarul francez a fost întâmpinat de arhim. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor și starețul Mănăstirii Rohia, pr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, pr. Adrian Morar, referent în cadrul Sectorului social, arhid. Dumitru Botiș, inspector social eparhial, și Marius Motogna. Aici au avut loc discuții cu privire la identificarea nevoilor și prezentarea resurselor în funcție de solicitările venite din partea persoanelor refugiate.
Primarul Michel Senot a vizitat, apoi, Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Primăria Târgu Lăpuș, unde a fost întâmpinat de primarul Mitru Leșe, și Liceul Teoretic „Petru Rareș”, locul unde sunt cazați refugiați ucraineni.
De asemenea, în cursul săptămânii trecute, arhim. Macarie Motogna, împreună cu primarul Michel Senot din Saclay, Franța, și Marius Motogna au efectuat două vizite la refugiații ucraineni care sunt cazați la mănăstirile Borșa Pietroasa și Petrova, pentru a identifica necesitățile acestora. La Mănăstirea Petrova a sosit şi un transport cu alimente perisabile și neperisabile pentru persoanele cazate aici, precum și lucruri necesare pentru copiii care merg la școală în fiecare zi. La Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” din Petrova, 50 de persoane au găsit liniște şi o nouă casă, iar 20 de copii învață în școala gimnazială din Valea Vişeului, unde se predă majoritar în limba ucraineană.