În județul Timiș, în urma campaniei „Ajută un bătrân să zâmbească” derulată de Federația Filantropia a Patriarhiei Române, 25 de vârstnici aflați în situații dificile au primit gratuit câte un
Colecte pentru victimele războiului din Ucraina în eparhii din Transilvania
Pentru a veni în sprijinul persoanelor ucrainene afectate de tensiunile militare, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului inițiază o colectă constând în medicamente și materiale tehnico-sanitare de prim ajutor. Colecta are loc în parohii, urmând a fi centralizată la cele două centre de colectare din fiecare județ: Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” Cluj-Napoca și Asociația „Filantropia Ortodoxă” Bistrița.
Conform unui comunicat al Biroului de presă al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, în vederea acoperirii celor mai stringente nevoi, vor fi colectate doar următoarele produse: bandaje elastice; soluții antiseptice; pansamente pentru arsuri; pantenol; clorură de sodiu 0,9%, recipient de plastic 100/200 ml; plasturi toracici ocluzivi; catetere 16-18 G; bandaje hemostatice; fiole de acid tranexamic; tourniquet hemostatic tip CAT; bandaj tip Israel; fașă elastică autoadezivă; mănuși chirurgicale; antipiretice; insulină; antibiotice; plicuri efervescente pentru răceală și gripă; antihipertensive; lapte praf sugari; scutece copii și adulți; apă oxigenată; betadină; soluție Ringer; seringi 2/5/10/20 ml și truse perfuzie. În eparhie sunt disponibile 750 de locuri de cazare: 300 în județul Alba, dintre care 100 la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Dumbrava, și 450 în județul Mureș, dintre care 100 la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara. În prezent, la Mănăstirea Dumbrava sunt ocrotiți 40 de adulți și 15 copii ucraineni, iar la Mănăstirea Sighișoara sunt cazate șase mame și patru copii.
De asemenea, a fost colectată suma de 200.000 de lei, ca urmare a donațiilor credincioșilor din cele zece protopopiate, precum şi cantități însemnate de alimente. La sfârșitul acestei săptămâni, două transporturi de alimente din municipiile Târgu Mureș și Reghin vor porni spre zonele de primire în țară a refugiaților din Ucraina.
La Catedrala „Sfânta Treime” din Baia Mare a avut loc marţi, 2 martie, o colectă pentru refugiații din Ucraina, fiind adunate cantităţi însemnate de alimente, apă, produse de igienă, pături, perne, saltele, haine, medicamente, truse de prim ajutor, măști de protecție, produse pentru bebeluşi. Aceste ajutoare au fost organizate cu implicarea reprezentanților Sectorului social-filantropic și misionar, a preoţilor şi voluntarilor din eparhie. Parohia Bârsana a cazat 58 de persoane, 47 de persoane au beneficiat de transport gratuit la București, iar 14 persoane au primit transport spre Praga. Parohiile Strâmtura și Glod au pregătit și distribuit la punctul de trecere a frontierei Sighet 200 de meniuri cu mâncare caldă. Parohia Strâmtura-Valea Satului a oferit pachete cu hrană, iar Parohia Sighet-Câmpu Negru a cazat 11 persoane și oferă transport gratuit în Germania, cu trei microbuze, pentru refugiaţi. Parohia Săliștea de Sus a pregătit peste 600 de pachete alimentare în valoare de 4.800 de lei, cu implicarea a 40 de credincioși voluntari.