Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Mureș şi reprezentanți ai Arhiepiscopiei Alba Iuliei au vizitat miercuri, 18 decembrie, copii defavorizați din județul Mureș. Peste 350 de
Grijă pentru refugiaţii ucraineni în Arhiepiscopia Aradului
În Arhiepiscopia Aradului continuă acţiunile de sprijinire a persoanelor care caută refugiu din calea războiului în ţara noastră, prin oferirea de alimente, îmbrăcăminte şi alte produse de strictă necesitate, dar şi prin asigurarea asistenţei religioase.
Comunitatea parohiei ortodoxe din localitatea arădeană Mândruloc a organizat în perioada 3-13 martie, la iniţiativa părintelui paroh Bogdan Oneţ, o colectă la care au participat atât credincioşi din localitate, cât şi din satele învecinate. În cadrul acestei acţiuni au fost strânse produse alimentare, produse de igienă, jucării, articole vestimentare, pături şi perne, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro. Ajutoarele strânse de parohie au fost distribuite spre diferite centre de refugiați din Arad, dar și la alte tabere de la punctele vamale.
De asemenea, în seara Duminicii Ortodoxiei, la slujba de seară săvârşită la Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad au participat 90 de femei și copii refugiați din Ucraina, care sunt găzduiți în oraş. Aceştia s-au rugat în cadrul slujbei Vecerniei şi a Pavecerniţei mici împreună cu studenții teologi și credincioșii prezenţi „pentru pacea a toată lumea”. După slujbă, părintele lect. univ. dr. Ștefan Negreanu, slujitor la acest paraclis, le-a adresat un cuvânt de bun-venit credincioșilor ucraineni, prezentându-le icoana Maicii Domnului Kazanskaia, care a fost așezată în paraclisul facultății în cursul săptămânii trecute, pentru a fi un îndemn la rugăciune pentru toți cei care participă la slujbe aici, pentru pacea și liniștea Ucrainei și a poporului ucrainean. În timpul întâlnirii, actrița Georgiana Popan le-a spus copiilor o poveste din folclorul românesc și din spiritualitatea creștină. Traducerea din limba română în limba ucraineană a fost făcută de diaconul Emanuel Proniuc, registrator și arhivar în cadrul Arhiepiscopiei Aradului şi absolvent al Facultății de Teologie din Arad.
După întâlnirea din biserică, în curtea facultății, copiii și mamele lor au servit produse alimentare. Acest tip de întâlniri duhovniceşti vor continua pe toată perioada şederii persoanelor refugiate din Ucraina în Arad, având menirea de a le alina suferinţa provocată de războiul din ţara lor.