Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
Campanie în sprijinul migranţilor
Consiliul Mondial al Bisericilor se pregăteşte pentru o campanie de un an de zile în vederea obţinerii unor permise de şedere în Europa pe termen lung pentru străinii cu cinci ani de şedere legală, informează eklesia.co.uk. „2010 - anul răspunsului Bisericilor Europene la migraţie“ îşi propune să îmbunătăţească situaţia migranţilor din Europa, în principal prin sprijin conjugat şi solicitări pentru obţinerea unor acte pe termen lung pentru cei care au cinci ani de şedere legală, indiferent de ţară. „Este un act curajos şi mai mult decât necesar al Bisericilor Europene şi ar putea constitui un exemplu şi pentru Bisericile din alte regiuni ale lumii în rezolvarea dificultăţilor create de venirea migranţilor“, a declarat Sydia Nduna, director de programe în cadrul secţiunii pentru Migraţie şi Dreptate Socială a Consiliului Mondial al Bisericilor. „Primirea străinilor nu este opţională, ci obligatorie în păstrarea identităţii creştine“, a mai adăugat Nduna.
Campania a fost lansată la sfârşitul lunii trecute la Budapesta, în cadrul Conferinţei Bisericilor Europene şi al Comisiei pentru Migranţi din Europa. Un alt scop alt campaniei este de a creşte vizibilitatea programelor desfăşurate de biserici cu migranţi, refugiaţi şi minorităţi etnice. Torsten Moritz, un oficial al CMB, a spus că „efectele schimbărilor climatice din zona Pacificului, criza umanitară din Columbia şi faptul că migraţia este un fenomen global, acestea sunt problemele la care Bisericile trebuie să găsească răspunsuri“.