Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie, iar printre puţinele biserici ocrotite de jertfelnicia eruditei Ecaterina, născută într-o familie de rang înalt din Alexandria Egiptului, se numără cea din satul ieşean Ulmi. Deşi se află pe drumul Hârlăului, la 50 km de Iaşi, cel mai vechi sat al comunei Belceşti îşi scrie în continuare istoria în tihnă. Asemenea muceniciei Sfintei Ecaterina, oamenii de aici au tras din greu să scoată ochii în lume, dar au răzbit cu ajutorul a trei mari piloni pe care s-au sprijinit: familia, şcoala şi Biserica.
Cele mai frecvente nume de băieţi şi fete, în România
În ultimii trei ani, foarte mulţi români au ales să-şi boteze bebeluşii Andrei, Alexandru, Gabriel, Ionuţ sau Ştefan, în timp ce fetiţele au primit prenume ca Maria, Elena, Ioana şi, mai nou, Andreea şi Alexandra, se arată într-un material publicat de cotidianul "Gândul", care citează statisticile la nivel naţional. Potrivit acestor statistici, schimbarea de preferinţe în materie de prenume date copiilor este mai mare la baieţi, decât la fete.
- Top 5 nume de băieţi. Cele mai frecvente cinci prenume, la nivel naţional, sunt Gheorghe, Ioan, Constantin, Vasile şi Alexandru, în timp ce copiii născuţi în ultimii trei ani se numesc, cel mai adesea, Andrei, Alexandru, Gabriel, Ionuţ sau Ştefan. - Top 5 nume de fete (ultimii trei ani). La fete, schimbările nu sunt chiar atât de semnificative. Părinţii au ales nume precum Maria, Elena sau Ioana. În ultima perioadă, în top au intrat şi prenume ca Andreea sau Alexandra. - Aproape 1,37 milioane de români au prenumele Ion, Ioan şi Ioana, în timp ce prenumele de Maria este purtat de 1,38 milioane de femei. - Un sfert din populaţia României poartă prenume ca Dumitru, Dumitra, Gheorghe, Georgeta, Andrei, Andreea, Nicolae, Nicoleta, Marin şi Marian.