Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
Consfătuire catolică în Ţara Sfântă
Preoţi de diferite rituri catolice orientale s-au reunit în perioada 5-9 iulie la Korazim, în Galileea, pentru consfătuirea anuală, organizată de Conferinţa episcopală interrituală din Ţara Sfântă (AOCTS). Tema generală a consultaţiei a fost: "Cum au trăit sfinţii viaţa în Hristos?", informează Patriarhatul latin de Ierusalim.
Episcopii şi preoţii din Ţara Sfântă au reflectat asupra a două subteme. Prima, pastorală, despre comuniunea eclesială, reprezintă una din cele două axe ale viitorului Sinod al Episcopilor din Orientul Mijlociu; a doua, spirituală, a adâncit un aspect al temei generale a consultaţiei: "Viaţa în Hristos, o vocaţie personală şi comunitară". În ultima zi a reuniunii, participanţii au ales noii membri ai Consiliului Presbiterial Comun, au convenit asupra obiectivelor Comitetului Pastoral Comun şi au programat următoarea consultaţie, care va avea loc în 2011, în perioada 4-8 iulie, la Domus Galilaeae.