Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
Consiliul Mondial al Bisericilor solicită anularea datoriilor statului Haiti
„A obliga Haiti să-şi plătească datoriile legate de sănătate, asistenţă socială, educaţie şi alte programe sociale de natură critică este ilegitim“, a declarat rev. dr. Olav Fykse Tveit, secretar general al Consiliului Mondial al Bisericilor, informează oikoumene.org. Ştergerea datoriilor este doar un prim pas, pentru că ţara are nevoie de ajutor pentru eradicarea sărăciei şi depăşirea efectelor cutremurului de la începutul lunii ianuarie. Sprijinul financiar mondial trebuie să vină sub formă de granturi, nu de împrumuturi care să adâncească criza din Haiti. Tveit a transmis acest mesaj şi la Forumul Economic Mondial de la Davos (Elveţia) care s-a desfăşurat săptămâna trecută şi care a abordat şi tema Haiti.
Haiti este cea mai săracă ţară din emisfera vestică şi o ţară cu datorii mari, datoria externă ridicându-se la 1.2 miliarde dolari.