Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie, iar printre puţinele biserici ocrotite de jertfelnicia eruditei Ecaterina, născută într-o familie de rang înalt din Alexandria Egiptului, se numără cea din satul ieşean Ulmi. Deşi se află pe drumul Hârlăului, la 50 km de Iaşi, cel mai vechi sat al comunei Belceşti îşi scrie în continuare istoria în tihnă. Asemenea muceniciei Sfintei Ecaterina, oamenii de aici au tras din greu să scoată ochii în lume, dar au răzbit cu ajutorul a trei mari piloni pe care s-au sprijinit: familia, şcoala şi Biserica.
Decizii în problemele externe ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse
La întâlnirea din 25 decembrie 2009, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Rusiei a luat mai multe decizii privind relaţiile bisericeşti externe ale Patriarhiei Moscovei, anunţă DECR Communications Service. În legătură cu vizita Patriarhului Kiril în Azerbaidjan, cu ocazia celei de-a 30-a aniversări de când la conducerea Consiliului Popoarelor Musulmane din Caucaz se află Allahshuqur Pasha-zade, prilej cu care Sanctitatea Sa a vut o întrevedere şi cu Patriarhul catolicos al Georgiei, Ilia al II-lea, sinodalii au căzut de acord că evenimentul a fost important pentru întărirea şi dezvoltarea relaţiilor fraterne dintre Bisericile Ortodoxe Rusă şi Georgiană. S-a luat hotărârea ca Arhimandritul Roman Lukin (Arhiepiscopia Moscovei) să fie trimis la Tbilisi pentru a purta de grijă credincioşilor ortodocşi vorbitori de limba rusă şi pentru a reprezenta Biserica Ortodoxă a Rusiei în caz de nevoie. Patriarhul Kiril a apreciat pozitiv întâlnirea avută cu preşedintele Azerbaidjanului, Ildar Aliev, şi a manifestat dorinţa de a dezvolta cooperarea cu autorităţile azere. De asemenea, s-au adresat mulţumiri şi lui Allahshuqur Pasha-zade pentru primirea călduroasă de la Baku şi s-a căzut de acord că este necesară o întărire a relaţiilor cu comunitatea musulmană din Caucaz. Cu satisfacţie a fost primită şi vizita Mitropolitului Jonah al Americii şi Canadei la Moscova în perioada 5-9 decembrie, cu ocazia celei de-a 15-a aniversări a Reprezentanţei Bisericii Ortodoxe a Rusiei în America. Sfântul Sinod a mulţumit Patriarhului Kiril pentru raportul prezentat după participarea la cel de-al treilea Congres Mondial al Compatrioţilor, în special pentru lucrarea desfăşurată în cadrul secţiunii „Rolul Bisericii Ortodoxe Ruse şi al altor confesiuni tradiţionale în întărirea temeliilor spirituale ale lumii ruse, care a fost important în dezvoltarea relaţiei stat-Biserică menită să sprijine compatrioţii din afara graniţelor Rusiei“.
În cadrul şedinţei, s-a aprobat şi raportul Mitropolitului Filaret de Minsk, în calitatea sa de preşedinte al Comisiei Sinodale de Teologie Biblică, raport realizat după sesiunea plenară a Comisiei (8 decembrie). Concluziile vor fi aplicate de o echipă de teologi, condusă de Arhiepiscopul Hilarion de Volokolamsk, care va avea sarcina de a realiza mijloace şi metode de catehizare moderne. Acesta din urmă a raportat şi concluziile vizitelor frăţeşti în Elveţia, Cipru, China, Thailanda. De asemenea, s-au trimis reprezentanţi ai Bisericii Rusiei în ţările cu mulţi emigranţi ruşi (Spania, Italia, Franţa, Argentina şi Brazilia).