Creștinismul reprezintă baza culturii şi civilizaţiei româneşti. El este elementul esenţial al identităţii noastre. România nu poate fi separată de sensul existenței sale ca naţiune creştină. Conservarea
Întâlnire academică la Institutul „Saint Serge“
Institutul de Teologie Ortodoxă „Saint Serge“ şi-a deschis porţile odată cu prăznuirea Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan, informează ortodoxie.fr. La Sfânta Liturghie, oficiată de rectorul instituţiei, IPS Gabriel, Arhiepiscop de Comana, au participat 16 clerici, profesori şi studenţi, precum şi tinerii care urmează cursurile de licenţă, master şi doctorat, precum şi mai mulţi prieteni ai şcolii. După celebrarea liturgică, părintele decan Nicolas Cernokrak a făcut o prezentare a noului an universitar. La cursurile de licenţă s-au mai înscris 23 de studenţi, la cele de master 28 şi 21 la cursurile şcolii doctorale. De asemenea, alţi 80 de studenţi continuă cursurile prin corespondenţă şi numărul lor creşte permanent. Foarte muţi tineri îşi îndreaptă paşii spre secţiile de muzică bisericească şi de iconografie. Institutul oferă posibilitatea studierii limbii greceşti moderne, limbii ruse şi limbii slavone. După expunerea părintelui Cernokrak, IPS Gabriel a oferit diploma de doctor în teologie părintelui dominican Hyacinthe Destivelle. Ziua s-a încheiat cu o agapă frăţească.
Singura instituţie universitară de teologie ortodoxă din lumea francofonă Institutul „Saint Serge“ din Paris este singura instituţie universitară de teologie ortodoxă din lumea francofonă. Institutul a fost înfiinţat la scurt timp după Revoluţia bolşevică din Rusia, din 1917, când vârfurile gânditorilor ruşi din Franţa au pus temeliile acestei şcoli care a fost timp de peste şapte decenii renumită în toată lumea ortodoxă. Printre fondatorii de renume s-au aflat Serghei Bulgakov şi George Florovsky, iar printre absolvenţi, Nikolai Evdokimov. După cel de-al Doilea Război Mondial, Institutul a avut dreptul să acorde titlul de doctor în teologie şi s-a implicat activ în eforturile deschise de Consilul Mondial al Bisericilor pentru găsirea unor soluţii de relaţionare între Biserici şi confesiuni. Din 1953, aici se organizează o „săptămână de studii liturgice“, la care participă numeroşi specialişti din domeniu din întreaga lume. Destinat să fie o şcoală de pregătire a preoţilor ruşi din diaspora, „Saint Serge“ a devenit o pepinieră religioasă şi spirituală a Ortodoxiei, unde au absolvit episcopi, preoţi şi teologi faimoşi.