Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie, iar printre puţinele biserici ocrotite de jertfelnicia eruditei Ecaterina, născută într-o familie de rang înalt din Alexandria Egiptului, se numără cea din satul ieşean Ulmi. Deşi se află pe drumul Hârlăului, la 50 km de Iaşi, cel mai vechi sat al comunei Belceşti îşi scrie în continuare istoria în tihnă. Asemenea muceniciei Sfintei Ecaterina, oamenii de aici au tras din greu să scoată ochii în lume, dar au răzbit cu ajutorul a trei mari piloni pe care s-au sprijinit: familia, şcoala şi Biserica.
La Cluj-Napoca, o conferinţă despre abuzul de substanţe
Conf. univ. dr. Ion Copoeru de la Facultatea de Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai“ susţine astăzi, 13 martie, la Biblioteca Clinicii Medicale II, Atelierul multidisciplinar şi inter-universitar de filosofie şi antropologie medicală, conferinţa cu tema „Abuzul de substanţe şi adicţia: modele explicative şi tipuri de intervenţii“, informează Agerpres.
Conf. univ. dr. Ion Copoeru va schiţa o critică a modului în care abuzul de substanţe şi adicţia (dependenţa faţă de un drog, cu tendinţa creşterii progresive a dozelor) au fost construite.
„Teza pe care o voi apăra este aceea că avem de-a face, pe fond, cu o construcţie eşuată, în mare parte tributară medicalizării excesive. Rezultatele cercetării indică faptul că abuzul de substanţe şi adicţia sunt văzute de cele mai multe ori în mod unilateral. Voi încerca să arăt în ce fel descrierea acestui fenomen se poate face pornind de la un orizont comun al înţelegerii“, a spus Ion Copoeru.
Atelierul multidisciplinar şi inter-universitar se desfăşoară sub egida Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ din Cluj-Napoca, în colaborare cu Centrul de Filosofie Aplicată de la Facultatea de Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai“. Conferenţiarul este specializat în domeniile: etica în profesii, filosofia dreptului şi fenomenologie.