Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
La Cluj-Napoca, o conferinţă despre abuzul de substanţe
Conf. univ. dr. Ion Copoeru de la Facultatea de Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai“ susţine astăzi, 13 martie, la Biblioteca Clinicii Medicale II, Atelierul multidisciplinar şi inter-universitar de filosofie şi antropologie medicală, conferinţa cu tema „Abuzul de substanţe şi adicţia: modele explicative şi tipuri de intervenţii“, informează Agerpres.
Conf. univ. dr. Ion Copoeru va schiţa o critică a modului în care abuzul de substanţe şi adicţia (dependenţa faţă de un drog, cu tendinţa creşterii progresive a dozelor) au fost construite.
„Teza pe care o voi apăra este aceea că avem de-a face, pe fond, cu o construcţie eşuată, în mare parte tributară medicalizării excesive. Rezultatele cercetării indică faptul că abuzul de substanţe şi adicţia sunt văzute de cele mai multe ori în mod unilateral. Voi încerca să arăt în ce fel descrierea acestui fenomen se poate face pornind de la un orizont comun al înţelegerii“, a spus Ion Copoeru.
Atelierul multidisciplinar şi inter-universitar se desfăşoară sub egida Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ din Cluj-Napoca, în colaborare cu Centrul de Filosofie Aplicată de la Facultatea de Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai“. Conferenţiarul este specializat în domeniile: etica în profesii, filosofia dreptului şi fenomenologie.