Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
Lideri religioşi deplâng votul elveţian de interzicere a minaretelor
Lideri religioşi din Elveţia şi din afara ţării au atenţionat asupra faptului că un referendum prin care cetăţenii elveţieni să se exprime în privinţa construirii minaretelor (minaret - turn înalt alipit unei moschei, amenajat în partea superioară cu un foişor sau cu un balcon, de unde preoţii musulmani cheamă credincioşii la rugăciune) strică armonia socială, relatează ENI. „Federaţia luterană mondială regretă că sectoare ale societăţii şi ale politicii elveţiene au găsit de cuviinţă să propună un referendum pe această temă şi să forţeze o decizie de interzicere a minaretelor“, a spus Rev. Ishmael Noko, secretarul general al Federaţiei. Declaraţia liderului luteran a venit la o zi după ce, duminică, cetăţenii din Ţara cantoanelor s-au declarat, 57,5%, împotriva unui adaos constituţional care să permită construirea de minarete. Federaţia Luterană Mondială are sediul la Geneva şi întruneşte aproximativ 69 de milioane de creştini protestanţi din întreaga lume. Referendumul a fost susţinut de Partidul Popular din Elveţia, care se declară un adversar al imigraţiei în această ţară. Ei au considerat că „minareta“ este „simbol al puterii politice“ într-o ţară preponderent creştină şi că ridicarea de minarete nu este o cerinţă teologică în islam.
În Elveţia trăiesc 76% creştini şi mahomedani 4,5%. Consiliul Religiilor din Elveţia (cuprinde creştini, musulmani şi evrei) a spus că „deplânge aprobarea referendumului“. „Decizia nu rezolvă nimic. Evreii, creştinii şi musulmanii trebuie să lucreze împreună în toate grupurile sociale pentru a întări protecţia drepturilor civile şi a libertăţilor religioase“.