Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie, iar printre puţinele biserici ocrotite de jertfelnicia eruditei Ecaterina, născută într-o familie de rang înalt din Alexandria Egiptului, se numără cea din satul ieşean Ulmi. Deşi se află pe drumul Hârlăului, la 50 km de Iaşi, cel mai vechi sat al comunei Belceşti îşi scrie în continuare istoria în tihnă. Asemenea muceniciei Sfintei Ecaterina, oamenii de aici au tras din greu să scoată ochii în lume, dar au răzbit cu ajutorul a trei mari piloni pe care s-au sprijinit: familia, şcoala şi Biserica.
Lideri religioşi deplâng votul elveţian de interzicere a minaretelor
Lideri religioşi din Elveţia şi din afara ţării au atenţionat asupra faptului că un referendum prin care cetăţenii elveţieni să se exprime în privinţa construirii minaretelor (minaret - turn înalt alipit unei moschei, amenajat în partea superioară cu un foişor sau cu un balcon, de unde preoţii musulmani cheamă credincioşii la rugăciune) strică armonia socială, relatează ENI. „Federaţia luterană mondială regretă că sectoare ale societăţii şi ale politicii elveţiene au găsit de cuviinţă să propună un referendum pe această temă şi să forţeze o decizie de interzicere a minaretelor“, a spus Rev. Ishmael Noko, secretarul general al Federaţiei. Declaraţia liderului luteran a venit la o zi după ce, duminică, cetăţenii din Ţara cantoanelor s-au declarat, 57,5%, împotriva unui adaos constituţional care să permită construirea de minarete. Federaţia Luterană Mondială are sediul la Geneva şi întruneşte aproximativ 69 de milioane de creştini protestanţi din întreaga lume. Referendumul a fost susţinut de Partidul Popular din Elveţia, care se declară un adversar al imigraţiei în această ţară. Ei au considerat că „minareta“ este „simbol al puterii politice“ într-o ţară preponderent creştină şi că ridicarea de minarete nu este o cerinţă teologică în islam.
În Elveţia trăiesc 76% creştini şi mahomedani 4,5%. Consiliul Religiilor din Elveţia (cuprinde creştini, musulmani şi evrei) a spus că „deplânge aprobarea referendumului“. „Decizia nu rezolvă nimic. Evreii, creştinii şi musulmanii trebuie să lucreze împreună în toate grupurile sociale pentru a întări protecţia drepturilor civile şi a libertăţilor religioase“.