Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
Lumea drogurilor nu e lumea mea
Sfaturi date de psihologul Asociaţiei "Crucea Albastră" din Sibiu, cu privire la primul ajutor acordat dependentului de droguri
Dacă vreţi să ajutaţi o persoană să renunţe la consumul de droguri, ar trebui să ţineţi cont de următăoarele: Încetaţi orice "misiune de salvare" pe cont propriu. Auzim spunându-se: "Lasâ că-l schimb eu!". Pentru ajutor există specialişti în domeniul dependenţelor. Deseori membrii familiei încearcă să-l protejeze pe consumatorul de droguri de consecinţele negative ale consumului (inventează scuze, motive, îi plătesc datoriile acumulate, îi îndeplinesc sarcinile în locul său etc.) Este necesar să se oprească toate aceste acţiuni, astfel încât dependentul de drog să experimenteze singur (să simtă pe propria piele) efectele propriului consum. Acest lucru îl poate ajuta, îl poate motiva să conştientizeze situaţia şi să-şi dorească să se oprească din consum.