Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
Lumea drogurilor nu e lumea mea
Toleranţa reprezintă necesitatea de a consuma cantităţi tot mai mari de drog pentru a obţine efectul dorit. Aceasta se caracterizează printr-o diminuare a efectelor produse de aceeaşi doză de drog; există deci o pierdere a sensibilităţii la drog.
Sevrajul este o stare intensă de rău, specifică pentru o anumită substanţă sau clasă de substanţe, simptomatologia fiind ameliorată sau evitată dacă persoana consumă substanţa respectivă sau o alta înrudită. Sindromul de sevraj include simptome somatice, care urmează scăderii consumului sau întreruperii acestuia.