Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
Lumea drogurilor nu e lumea mea
Organizaţia Mondială a Sănătăţii defineşte drogul ca fiind "acea substanţă care, odată absorbită de un organism viu, poate modifica una sau mai multe funcţii ale acestuia". Termenul desemnează substanţe psihotrope, susceptibile de a genera dependenţă, toleranţă sau sevraj. Astfel, tot ceea ce se numeşte alcool, tutun, ceai, cafea, tranchilizante (droguri licite/medicamente), dar şi opiacee, cocaină, canabis, LSD etc. (droguri ilicite) este drog.
Dependenţa este acea stare fizică sau psihică, ce rezultă din interacţiunea organismului cu o substanţă psihotropă, care implică nevoia de a lua substanţa în mod repetat, pentru a reinstala starea de plăcere produsă de aceasta şi pentru a evita suferinţa. Dependenţa de drog (adicţia) este o boală cronică cu remisiuni şi recăderi caracterizată de preocuparea privind drogul, pierderea controlului, toleranţă crescută, consecinţe negative în unul sau mai multe sectoare ale vieţii. "Lumea drogurilor nu e lumea mea"