Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
Picturi vechi ale lui Teofan Grecul, descoperite la Novgorod
În Velikii-Novgorod au fost descoperite mai multe picturi vechi, al căror autor se presupune că ar fi Teofan Grecul, potrivit site-ului lacasuriortodoxe.ro. Restauratorii au descoperit în Velikii-Novgorod fragmente ale unor picturi de o mare importanţă, ale cărui autor, probabil, este Teofan Grecul, au anunţat surse din cadrul muzeului din Novgorod.
Conform letopiseţelor, în 1378 acest faimos pictor bizantin din sec. XIV-XV a pictat Biserica „Schimbarea la Faţă“, construită în zona comercială a oraşului Velikii-Novgorod. „Patru fragmente noi ale monumentalei picturi au fost descoprite în timpul lucrărilor la faţadele bisericii“, menţionează aceeaşi sursă. Se presupune că fresca ar data din anul 1378, anul în care a fost pictată biserica. Totuşi, încă nu se poate afirma că lucrarea este a lui Teofan Grecul sau a altui meşter care se putea sa fi lucrat alături de acesta. Pe lângă acestea, încă o frescă necunoscută până acum specialiştilor a fost descoperită în timpul lucrărilor de restaurare în aceeaşi biserică. În cazul acesteia din urmă, specialiştii au declarat că pictura nu îi aparţine pictorului bizantin, datând-o în secolul al XVI-lea. Studiile asupra frescelor continuă.