Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie, iar printre puţinele biserici ocrotite de jertfelnicia eruditei Ecaterina, născută într-o familie de rang înalt din Alexandria Egiptului, se numără cea din satul ieşean Ulmi. Deşi se află pe drumul Hârlăului, la 50 km de Iaşi, cel mai vechi sat al comunei Belceşti îşi scrie în continuare istoria în tihnă. Asemenea muceniciei Sfintei Ecaterina, oamenii de aici au tras din greu să scoată ochii în lume, dar au răzbit cu ajutorul a trei mari piloni pe care s-au sprijinit: familia, şcoala şi Biserica.
Picturi vechi ale lui Teofan Grecul, descoperite la Novgorod
În Velikii-Novgorod au fost descoperite mai multe picturi vechi, al căror autor se presupune că ar fi Teofan Grecul, potrivit site-ului lacasuriortodoxe.ro. Restauratorii au descoperit în Velikii-Novgorod fragmente ale unor picturi de o mare importanţă, ale cărui autor, probabil, este Teofan Grecul, au anunţat surse din cadrul muzeului din Novgorod.
Conform letopiseţelor, în 1378 acest faimos pictor bizantin din sec. XIV-XV a pictat Biserica „Schimbarea la Faţă“, construită în zona comercială a oraşului Velikii-Novgorod. „Patru fragmente noi ale monumentalei picturi au fost descoprite în timpul lucrărilor la faţadele bisericii“, menţionează aceeaşi sursă. Se presupune că fresca ar data din anul 1378, anul în care a fost pictată biserica. Totuşi, încă nu se poate afirma că lucrarea este a lui Teofan Grecul sau a altui meşter care se putea sa fi lucrat alături de acesta. Pe lângă acestea, încă o frescă necunoscută până acum specialiştilor a fost descoperită în timpul lucrărilor de restaurare în aceeaşi biserică. În cazul acesteia din urmă, specialiştii au declarat că pictura nu îi aparţine pictorului bizantin, datând-o în secolul al XVI-lea. Studiile asupra frescelor continuă.