Creștinismul reprezintă baza culturii şi civilizaţiei româneşti. El este elementul esenţial al identităţii noastre. România nu poate fi separată de sensul existenței sale ca naţiune creştină. Conservarea
Posibilă întrevedere a Patriarhului Kiril cu Papa Benedict
IPS Ilarion, care se ocupă de relaţiile externe ale Patriarhiei Moscovei, s-a întâlnit la mijlocul lui septembrie cu Papa Benedict al XVI-lea la Castel Gandolfo, reşedinţa de vară a suveranului pontif, informează Religion News Service. De asemenea, ierarhul ortodox a participat la o slujbă oficiată în Catacomba Sfântului Calixt şi a vorbit despre martiriul primilor creştini din Roma. „Acum, când Bisericile Ortodoxă şi Catolică nu sunt în comuniune euharistică şi când multe denominaţiuni protestante au deviat de la principiile fundamentale ale creştinătăţii, trebuie să înţelegem că divizarea este un păcat care fărâmiţează trupul Bisericii şi slăbeşte forţa mărturiei creştine în faţa lumii secularizate“, a spus IPS Ilarion. Relaţiile dintre cele două Biserici au devenit mult mai amicale după întronizarea lui Kiril I, ca patriarh al Rusiei, la 1 februarie 2009.
Ierarhul rus a mai spus că „toţi creştinii, în special ortodocşii şi catolicii, pot şi trebuie să răspundă împreună la provocările lumii contemporane. Trebuie să propunem lumii valorile spirituale şi morale ale credinţei creştine. Împreună putem oferi viziunea noastră asupra familiei şi afirma concepţia noastră despre dreptatea socială, protecţia mediului şi apărarea demnităţii şi vieţii umane. Biserica nu este un supermarket al spiritului; Biserica face viaţa mai plină, mai umană şi mai divină“. Arhiepiscopul Ilarion s-a întâlnit şi cu Walter Kasper, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştine, cel care de altfel l-a invitat pe ierarhul rus la Vatican. IPS Ilarion a declarat, după întâlnirea cu suveranul pontif, că speră ca o întrevedere a Patriarhului Kiril cu Papa Benedict să aibă loc curând. După cum se cunoaşte, în luna octombrie anul acesta, Comisia Mixtă pentru Dialogul Teologic se va întruni la Ravena, în Italia, în a XI-a sesiune de lucru. La acest eveniment, după toate probabilităţile, vor participa atât Papa Benedict la XVI-lea, cât şi Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, SS Bartolomeu I. Liderii religioşi vor analiza rolul episcopului Romei în comuniunea Bisericii în primul mileniu creştin, adică înainte de Schisma de la 1054. Încercările de programare a unei întâlniri între Patriarhul Rus şi Papă are o istorie de câţiva ani. Deşi s-au purtat discuţii concrete, de fiecare dată, Patriarhia Rusă a întrerupt discuţiile, afirmând că nu poate avea loc întâlnirea, atâta vreme cât Vaticanul nu renunţă la prozelitismul preoţilor catolici în teritoriile tradiţional ortodoxe, precum Rusia şi Ucraina. Acum premisele sunt favorabile acestei întâlniri. IPS Ilarion Alfeyev este foarte cunoscut la Vatican, după ce a ocupat o vreme funcţia de reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ruse la instituţiile europene de la Bruxelles. De asemenea, este un apreciat compozitor. Versiunea muzicală a Patimilor Domnului a fost interpretată la Vatican înainte de sărbătoarea Învierii din 2007, iar Oratoriul său de Crăciun a avut premiera în acelaşi an într-o biserică catolică din Washington D.C.