Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
Rata şomajului în România
Rata şomajul în luna februarie, ultima lună pentru care s-au făcut statistici, a continuat să crească, ajungând la 8,3%, faţă de 8,1% în luna precedentă şi 5,3% în februarie 2009, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM).
Numărul total al şomerilor înregistraţi în luna februarie a fost de 762.375 de persoane, din care 311.541 femei, rata şomajului în rândul lor fiind de 7,4%. Din totalul şomerilor înregistraţi la nivel naţional, 468.863 sunt indemnizaţi, iar 293.512 neindemnizaţi. Cele mai mari rate ale şomajului s-au înregistrat în judeţele: Mehedinţi (14,6%), Vaslui (14,2%), Alba şi Teleorman (câte 13%), Dolj (12,9%), Ialomiţa (12,8%), Covasna (12,4%), Galaţi (12,3%), Gorj şi Harghita (câte 11,5%), Caraş-Severin (11,1%), Hunedoara şi Sălaj (câte 10,9%), Buzău (10,2%).