Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
Reguli care trebuie respectate de părinţi pentru a preveni consumul de drog în cadrul familiei
- fiţi atenţi la rezultatele şcolare, adolescenţii sunt mult prea preocupaţi să-şi procure droguri, să-şi otrăvească mintea, corpul;
- fiţi un bun exemplu pentru copii, nu consumaţi droguri/alcool, mai ales atunci când sunteţi prost dispus/supărat; - dacă sunteţi implicaţi în consumul de drog, faceţi-vă o favoare dumneavoastră şi copiilor dumneavoastră, renunţaţi la ele; - căutaţi consiliere şi discutaţi cu un profesionist despre problemele dumneavoastră. Familia reprezintă una dintre cele mai puternice resurse în lupta toxicodependentului cu boala sa. Din păcate însă, drumul de la familie ca resursă până la angajarea ei într-un mod eficient în aceasta luptă este presărat cu obstacole. Este bine cunoscută importanţa pe care o are familia în a influenţa decizia persoanei dependente de a intra întrun program de recuperare şi de al urma până la capăt.