Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie, iar printre puţinele biserici ocrotite de jertfelnicia eruditei Ecaterina, născută într-o familie de rang înalt din Alexandria Egiptului, se numără cea din satul ieşean Ulmi. Deşi se află pe drumul Hârlăului, la 50 km de Iaşi, cel mai vechi sat al comunei Belceşti îşi scrie în continuare istoria în tihnă. Asemenea muceniciei Sfintei Ecaterina, oamenii de aici au tras din greu să scoată ochii în lume, dar au răzbit cu ajutorul a trei mari piloni pe care s-au sprijinit: familia, şcoala şi Biserica.
România continuă să califice în meserii de care nu este nevoie
Problema şomajului este şi va fi o problemă în România, acest lucru fiind recunoscut şi de ministrul Muncii, Solidarităţii Sociale şi a Familiei, care spune că, deşi avem o rată mare a şomajului, calificăm muncitorii în domenii care nu se mai caută pe piaţa muncii sau sunt domenii în care avem prea mulţi specialişti, în condiţiile în care piaţa este suprasaturată de asemenea joburi.
"La noi există o problemă în ceea ce priveşte cursurile de calificare sau recalificare, în sensul că oamenii se pregătesc pentru meserii care nu se mai cer şi nu se pot angaja nici jumătate din cei care termină aceste cursuri. Există o lipsă de legătură între ceea ce pregăteşte şcoala şi ceea ce se cere pe piaţa muncii, iar acest lucru trebuie schimbat", a declarat ministrul Muncii, Mihai Şeitan. Potrivit acestuia, problema este că după ce a rămas fără un loc de muncă, şomerul merge să se recalifice în ceea ce i se pare lui interesant sau ce crede că ar merge pe piaţa muncii, însă nu alege cel mai bine meseria care ar putea să îi ofere un loc de muncă. Centrele judeţene de calificare trebuie să pună la dispoziţie cursuri cerute de şomeri, aşa că şi în perioada următoare se vor califica în meserii care nu vor fi neapărat cerute pe piaţa muncii.