Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
România continuă să califice în meserii de care nu este nevoie
Problema şomajului este şi va fi o problemă în România, acest lucru fiind recunoscut şi de ministrul Muncii, Solidarităţii Sociale şi a Familiei, care spune că, deşi avem o rată mare a şomajului, calificăm muncitorii în domenii care nu se mai caută pe piaţa muncii sau sunt domenii în care avem prea mulţi specialişti, în condiţiile în care piaţa este suprasaturată de asemenea joburi.
"La noi există o problemă în ceea ce priveşte cursurile de calificare sau recalificare, în sensul că oamenii se pregătesc pentru meserii care nu se mai cer şi nu se pot angaja nici jumătate din cei care termină aceste cursuri. Există o lipsă de legătură între ceea ce pregăteşte şcoala şi ceea ce se cere pe piaţa muncii, iar acest lucru trebuie schimbat", a declarat ministrul Muncii, Mihai Şeitan. Potrivit acestuia, problema este că după ce a rămas fără un loc de muncă, şomerul merge să se recalifice în ceea ce i se pare lui interesant sau ce crede că ar merge pe piaţa muncii, însă nu alege cel mai bine meseria care ar putea să îi ofere un loc de muncă. Centrele judeţene de calificare trebuie să pună la dispoziţie cursuri cerute de şomeri, aşa că şi în perioada următoare se vor califica în meserii care nu vor fi neapărat cerute pe piaţa muncii.