Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
Sfaturi date de psihologul Asociaţiei "Crucea Albastră", cu privire la primul ajutor acordat dependentului de droguri
• fiţi clari şi specifici în exprimare, ca să nu daţi prilej de intrepretare greşită a ceea ce spuneţi. Precizaţi clar persoanei dependente că sunteţi de partea sa şi ca atare sunteţi îngrijorat de consumul său. Aceste precizări pot fi susţinute şi întărite de exemple de situaţii sau incidente pe care le cunoaşteţi;
• spuneţi clar care sunt pentru dumneavoastră consecinţele consumului său de droguri şi că sunteţi gata să le suportaţi doar dacă el acceptă ajutor de specialitate spre a se lăsa de consum. Nu faceţi promisiuni pe care nu le puteţi împlini şi nu proferaţi ameninţări.