Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
„Sindromul Italia“ şi depersonalizarea
Foarte mulţi dintre românii care lucrează în străinătate suferă de depresie. Specialiştii numesc acest fenomen "sindromul Italia". Multe femei merg în străinătate şi sunt dispuse să facă orice pentru un venit. Dacă nu reuşesc, nu se întorc acasă, de ruşine, şi stresul este foarte mare. Din aceste motive, femeile fac depresii sau alte boli psihice în străinătate.
"O persoană care în ţară are un anumit statut constată că, în străinătate, acesta dispare şi îi este foarte greu să se obişnuiască cu acest lucru sau, în unele cazuri, nu se poate obişnui. Foarte mulţi români care lucrează în străinătate trăiesc o perioadă de anonimat, un fel de singurătate în grup", explică prof. dr. Călin Scripcaru, managerul Spitalului de psihiatrie Socola din Iaşi.