Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie, iar printre puţinele biserici ocrotite de jertfelnicia eruditei Ecaterina, născută într-o familie de rang înalt din Alexandria Egiptului, se numără cea din satul ieşean Ulmi. Deşi se află pe drumul Hârlăului, la 50 km de Iaşi, cel mai vechi sat al comunei Belceşti îşi scrie în continuare istoria în tihnă. Asemenea muceniciei Sfintei Ecaterina, oamenii de aici au tras din greu să scoată ochii în lume, dar au răzbit cu ajutorul a trei mari piloni pe care s-au sprijinit: familia, şcoala şi Biserica.
„Sindromul Italia“ şi depersonalizarea
Foarte mulţi dintre românii care lucrează în străinătate suferă de depresie. Specialiştii numesc acest fenomen "sindromul Italia". Multe femei merg în străinătate şi sunt dispuse să facă orice pentru un venit. Dacă nu reuşesc, nu se întorc acasă, de ruşine, şi stresul este foarte mare. Din aceste motive, femeile fac depresii sau alte boli psihice în străinătate.
"O persoană care în ţară are un anumit statut constată că, în străinătate, acesta dispare şi îi este foarte greu să se obişnuiască cu acest lucru sau, în unele cazuri, nu se poate obişnui. Foarte mulţi români care lucrează în străinătate trăiesc o perioadă de anonimat, un fel de singurătate în grup", explică prof. dr. Călin Scripcaru, managerul Spitalului de psihiatrie Socola din Iaşi.