Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
Situaţia financiară a Vaticanului s-ar putea îmbunătăţi în 2010
Situaţia financiară a Sfântului Scaun s-ar putea îmbunătăţi anul acesta, dar ea continuă să fie de „permanentă dificultate“, anunţă într-un raport Vaticanul, citat de zenit.org. 2010 reprezintă pentru oficialii de la Vatican speranţa unei evoluţii economice şi financiare. Anunţul a fost făcut la sfârşitul unei întâlniri de două zile la care au participat membrii Consiliului cardinalilor pentru Studierea problemelor Organizaţionale şi Economice de la Sfântul Scaun. Consiliul, prezidat de cardinalul Tarcisio Bertone, secretarul de stat al Papei, a analizat bugetele separate ale Sfântului Scaun şi ale conducerii statului Vatican. Şi Benedicat al XVI-lea a fost prezent la întâlnirea cardinalilor pentru a asculta observaţiile lor şi pentru a le mulţumi pentru contribuţiile valoroase oferite Scaunului Apostolic. Comunicatul a relevat faptul că problema bugetară cea mai spinoasă este cea legată de achitarea salariilor celor 2.668 de angajaţi ai Sfântului Scaun. De asemenea, nu este prevăzută o creştere a numărului de angajaţi, „povara financiară crescând oricum, din cauza adaptării salariilor la nivelul de trai“.
O altă secţiune importantă a reprezentat-o cheltuiala făcută cu instituţiile mass-media (Radio Vatican, centrul de televiziune şi ziarul „LâOsservatore Romano“), care „trebuie considerate ca parte a activităţii misionare a Bisericii“. „Chiar dacă luăm în considerare prezenta situaţie economică, nevoile pastorale au fost evidente pentru creşterea atenţiei acordate credincioşilor, mai înclinaţi să contribuie la proiecte specifice care sunt mai aproape de ei“, se scrie în raport. În privinţa bugetului Guvernoratului de la Vatican, comunicatul afirmă că „a reuşit să depăşească dificultăţile din anul financiar precedent“, ceea ce „ne permite să privim în viitor cu mai mare încredere“. Guvernoratul se ocupă de clădirile şi structurile statului Vatican şi are 1.884 de salariaţi. În 2008, Vaticanul (activităţile Papei, congregaţiile, „obolul“ Sfântului Petru) a cunoscut un deficit de 911.514 euro, faţă de creşterea de 9 milioane de euro din 2007, informează dhnet.be. De cealaltă parte, statul Vatican (curia, muzeele, mass-media Vaticanului) a suferit şi el din cauza crizei economice globale, încheind anul 2008 cu un deficit de 15 milioane de euro. Donaţiile Bisericii către Papă, în special pentru sărbătoarea Sf. Petru şi Pavel, s-au ridicat la 75,78 milioane de dolari, în scădere uşoară faţă de 2007. Cele mai mari contribuţii au venit din partea catolicilor americani, italieni şi germani, dar, raportat la numărul de catolici, Coreea de Sud şi Japonia le-au depăşit.