Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie, iar printre puţinele biserici ocrotite de jertfelnicia eruditei Ecaterina, născută într-o familie de rang înalt din Alexandria Egiptului, se numără cea din satul ieşean Ulmi. Deşi se află pe drumul Hârlăului, la 50 km de Iaşi, cel mai vechi sat al comunei Belceşti îşi scrie în continuare istoria în tihnă. Asemenea muceniciei Sfintei Ecaterina, oamenii de aici au tras din greu să scoată ochii în lume, dar au răzbit cu ajutorul a trei mari piloni pe care s-au sprijinit: familia, şcoala şi Biserica.
Sprijin pentru solicitanţii de azil
Cardinalul Godfried Danneel, Arhiepiscop de Bruxelles şi Malines şi preşedintele conferinţei episcopale din Belgia, a lansat un apel către instituţiile catolice să găsească adăposturi pentru solicitanţii de azil, altele decât cele de cult, relatează AFP, citat de bzi.ro. Într-un comunicat, cardinalul a făcut apel către „toate parohiile şi instituţiile catolice să caute spaţii, altele decât cele de cult, pentru a-i primi pe aceşti fraţi şi surori privaţi de locuinţă“. „Acolo unde este posibil, nu ar trebui să se repete ceea ce I s-a întâmplat Pruncului (Iisus): pentru El nu exista loc la Bethleem“, a subliniat primatul din Belgia.
Serviciul federal însărcinat cu primirea acestora, Fedasile, este depăşit de situaţie, iar adăposturile sale sunt pline. Aproximativ 1.300 de solicitanţi de azil nu ar avea unde să locuiască, potrivit organizaţiilor umanitare belgiene specializate în primirea refugiaţilor. Denunţând „injustiţia umană“ a acestei situaţii, premierul Yves Leterme a apreciat că problemele privind asigurarea unor locuri de cazare pentru soli-citanţii de azil ar putea să fie soluţionate în curând, făcând apel către populaţie şi asociaţii să ia iniţiativa în acest sens.