Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
Terorismul internaţional, condamnat la Summitul Religios de la Baku
Membri ai comunităţilor creştine, musulmane, iudaice, budiste şi hinduse din 32 de ţări au condamnat terorismul şi orice formă de folosire a religiei în scopuri distructive, într-o declaraţie adoptată la Summitul Mondial al Liderilor Religioşi încheiat săptămâna trecută la Baku (Azerbaidjan), relatează Interfax.
Cei peste 150 de lideri religioşi din 35 de ţări ce s-au întâlnit în cadrul Summitului Religios Mondial de la finalul lunii trecute de la Baku au condamnat terorismul şi orice formă de folosire a religiei în scopuri distructive. "Oameni responsabili pentru răspândirea morţii şi distrugerii au încercat să folosească religia pentru mascarea scopurilor lor. Au început deja să formuleze teorii teologice alternative care să justifice crimele cu caracter etnic şi religios. Cei care finanţează terorismul sau răspândirea acestor ideologii se comportă cu foarte mult cinism", au spus participanţii la summit. Liderii religioşi au subliniat că apelurile lor la luptă împotriva răului au fost auzite doar de "oameni care sunt deschişi la argumentele credinţei şi au simţul raţiunii". "Din păcate, criminalii înrăiţi înţeleg limbajul forţei mult mai bine. Acesta este motivul pentru care doctrinele religios-politice care justifică violenţa împotriva populaţiilor paşnice trebuie să fie condamnate în toată lumea, aşa cum a fost condamnat şi nazismul. În acelaşi timp, ştim că o idee poate fi învinsă doar de altă idee. De aceea, comunităţile religioase tradiţionale sunt datoare să prevină orice distorsionări ale valorilor religioase în favoarea extremismului şi terorismului", au mai spus liderii religioşi.