Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
Un text din anul 1700 î.Hr. afirmă că arca lui Noe a fost făcută din stuf
Noi traduceri ale unor scrieri babiloniene arată că arca lui Noe a fost mai degrabă o plută făcută din stuf, decât o barcă tradiţională, relatează telegraph.co.uk. Textele, scrise în jurul anului 1700 î.Hr., au fost descoperite în Orientul Mijlociu în 1940 de Leonard Simmons, care le-a dat fiului său, Douglas. Acesta din urmă le-a dat lui Irving Finkel, expert de la British Museum, care „s-a uitat puţin la ele şi era cât pe-aci să cadă de pe scaun“. Imediat a tradus 60 de rânduri din manuscris şi crede că este una dintre primele descrieri ale faimoasei ambarcaţiuni. „În toate imaginile create de oameni, s-a presupus că arca era o barcă făcută pentru a pluti pe ocean, cu proră şi pupă ascuţite, pentru a străpunge valurile, şi aşa a şi fost pictată“, a declarat Finkel. „Dar arca nu trebuia să ajungă nicăieri, ea trebuia doar să plutească, şi instrucţiunile sunt ale unui tip de navă pe care îl ştiau foarte bine. Încă este folosit în Iran şi Irak astăzi, un fel de luntre pe care ştiau s-o folosească perfect pentru a transporta animale peste fluvii“.
Tablele mesopotamiene descriu istoria potopului ce se regăseşte în Cartea Facerii din Vechiul Testament. În traducerea lui Finkel, Dumnezeu vorbeşte cu Atram-Hasis, un rege sumerian care îl reprezintă pe Noe în versiunile iniţiale ale povestirii. Traducerea este: „Perete, perete! Perete de stuf, perete de stuf! Atram Hasis, fii atent la sfatul Meu ca să trăieşti veşnic! Distruge-ţi casa, construieşte o barcă; dispreţuieşte averile şi salvează-ţi viaţa! Desenează-ţi barca pe care o vei construi şi care va avea formă rotundă; fă ca lungimea şi lăţimea să fie la fel“.