Pornind de la cuvintele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel că „fiecare om poate deveni mâinile iubirii milostive a lui Dumnezeu prin care lucrează în lume ca să ridice și să vindece pe cei răniți
Cei ce ne dau renume
Se încheie 2021, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Anul omagial al pastorației românilor din afara României. În mod firesc, „Ziarul Lumina” s-a străduit, și nu doar în acest an, să vă prezinte o parte dintre românii care fac cinste țării pe alte meridiane. Cu siguranță n-am fi putut să vi-i aducem pe toți în atenție, căci sunt, din fericire și spre mândria noastră, foarte mulți! Ne-am gândit ca acum, la pragul dintre ani, să-i amintim pe aceștia, dar și pe unii dintre cei despre care ziarul nostru nu a apucat încă să scrie.
Cuvine-se să începem prin a-i pomeni pe ierarhii din străinătate ai Bisericii Ortodoxe Române, care, prin întreaga lor activitate, fac cinste țării, ținând aproape comunitățile de români ce însumează, la nivel mondial, zece milioane de suflete. Așa cum spunea profesorul Dan Dungaciu, director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, „dacă vrei să cercetezi românii din afara granițelor, Biserica este locul cel mai bun”. Și acest lucru se datorează în primul rând ierarhilor: Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul ortodox român al Europei Occidentale și Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Arhiepiscopul ortodox român al Germaniei, Austriei și Luxemburgului și Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Arhiepiscopul ortodox român al Statelor Unite ale Americii şi Mitropolitul ortodox român al celor două Americi, Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei și Noii Zeelande, Preasfinţitul Părinte Ioan Casian, Episcopul ortodox român al Canadei, Preasfinţitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, Preasfinţitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, Preasfinţitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, Preasfinţitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, Preasfinţitul Părinte Daniil, Episcop al Episcopiei Daciei Felix. Să-l adăugăm pe Ioan Sauca, secretar general al Consiliului Mondial al Bisericilor, fără a uita numeroșii preoți care slujesc în diasporă.
Primari, viceprimari, medici, consilieri locali, fizicieni, IT-iști, profesori
Ramona Miletic, născută la Pitești, a ajuns viceprimar al unui sector al Vienei, metropolă care, de un deceniu, ocupă prima poziție în clasamentul oraşelor care oferă cea mai bună calitate a vieţii din lume.
Aurel Truță, din Alba Iulia, a fost ales - și apoi reales - primar al orașului spaniol Páramo de Boedo, în provincia spaniolă Palencia. Performanța sa este atât de remarcabilă, încât, încă din mandatul precedent, însuși regele Spaniei, Felipe al VI-lea, a ținut să-l cunoască și să-l felicite, lăudând în același timp întreaga comunitate de circa 700.000 de români care contribuie la bunul mers al economiei hispanice.
Irene Brumărescu, născută și crescută în București, unul dintre cei peste 1,2 milioane de români din Italia, grupul cel mai numeros de străini rezidenţi în peninsulă, este medic ATI la ARNAS Ospedali Civico Di Cristina Benfratelli - Palermo, aflându-se de la început în prima linie a luptei cu pandemia de COVID-19.
Alexandra Bulat, din Iași, a fost aleasă consilier local în Marea Britanie, și anume în Cambridge, celebrul oraș universitar din Regatul Unit, centrul administrativ al comitatului Cambridgeshire, oraș cu 110.000 de locuitori, dintre care peste 22.000 de studenți. Universitatea este a doua ca vechime din Regatul Unit, după Oxford, și a luat naștere în secolul al 13-lea.
Octavian Ursu, născut în București, dar cu familia originară din Sibiu, este primarul din Görlitz, Germania, un oraş foarte frumos, cu o istorie spectaculoasă şi o poziție specială, la granița dintre Germania şi Polonia, la poalele munților Boemia-Lusatia. Râul Neisse îl separă și în același timp îl unește cu fratele său, Zgorzelec, împreună cu care, până în 1945, constituiau o singură urbe. Iosif Răzvan Bena (46 de ani) este pe cale să împace legile fizicii cuantice cu cele ale relativității pe orizontul găurilor negre. A absolvit MIT (Massachusetts Institute of Technology) ca șef de promoție, și-a continuat studiile doctorale și postdoctorale la Santa Barbara, UCLA și Princeton, iar din 2006 este cercetător la Institut de Physique Theorique al CEA-Saclay. În același timp, este preot și slujește în Palaiseau, la sud de Paris. Basarab Nicolescu, primul medaliat cu aur la Olimpiada Internațională de Matematică, este în prezent un fizician și filosof franco-român din Franța, cercetător la Centre National de la Recherche Scientifique de la Universitatea Paris VI. Împreună cu Leszek Łukaszuk, a anticipat conceptul cuantic de odderon, confirmat ulterior de LCH, marele accelerator de particule de la Geneva. În același timp, Nicolescu este un fervent propovăduitor al legăturilor dintre religie și știință. Andrei Alexandrescu, fost membru al unei trupe rock, fost parașutist în Armata Română, fost consultant pe Wall Street, este unul dintre cei mai mari specialiști din lume în C++, limbajul de bază al calculatoarelor, și lucrează în domeniul inteligenței artificiale. Adrian Ocneanu, profesor de matematică la Pennsylvania State University, este singurul om din lume care a proiectat un obiect în 4 dimensiuni, octacubul. Andrei Ungureanu a obținut medalia de aur la olimpiadele internaționale de matematică din 2005 și 2006 și medalie de argint la prima participare, în 2004, apoi a absolvit Universitatea Princeton Summa Cum Laude.
Andrei Neguț a fost olimpic internațional, student la Princeton, Harvard și Columbia University. Gabriel Kreindler și-a făcut doctoratul la MIT după un masterat la Oxford și licența la Princeton. Virgil Petrea a reușit în 2002 să ia medalia de aur și cea mai mare notă din lotul României la Olimpiada de Matematică, apoi a făcut la MIT, iar acum lucrează în Olanda în finanțe. Dan Suciu și-a obținut doctoratul în Computer Science la University of Pennsylvania, în 1995. Din 2000 este profesor la University of Washington, unde predă aceeași specialitate.
Louis Funar a obținut titlul de doctor la Université de Paris-Sud, în 1994, și a devenit cercetător la Institute Fourier, Grenoble, în Franța.
Adrian Ghenie este unul dintre cel mai bine vânduți pictori din lume, unul dintre tablourile lui fiind cumpărat pentru 9 milioane de dolari.
Mona Garcea este producător-coordonator ale unora dintre cele mai tari sitcomuri de la Hollywood. Lor și altora ca ei li se adaugă, desigur, sportivi, muzicieni, regizori, actori - care prin natura profesiilor au parte de mai multă vizibilitate și care fac prețioase servicii imaginii României în lume.
Ambasadorii României
Nu se poate ști câți dintre cei 20 de milioane înregistrați în țară la recensământul din 2011, adică acum un deceniu, sunt printre cele 10 milioane plecate între timp. Nu știm bine nici câți sunt între hotare. Oricum, zece milioane înseamnă mai mult decât au 30 de țări europene în interiorul granițelor lor!
În afara României trăiesc români în 63 de state din cele 193 membre ale ONU, deci o treime dintre acestea. Topul din 2010 era dominat de Italia, cu 1.290.000 de români, SUA - 1.100.000, Spania - 913.000. Aveam 15 conaționali în Lichtenstein, 10 în Namibia, 7 în Burkina Faso și 1 în Mongolia. Cu siguranță acum sunt mai mulți. De menționat că există țări, în primul rând SUA, în care proporția românilor aflați acolo la cel puțin a doua generație este de două treimi, doar o treime fiind născuți în patria de origine. Conform unui raport din 2016 al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), România avea a cincea cea mai mare diasporă din lume și asta fără a lua în calcul Republica Moldova. Lucru deloc neglijabil, românii de dincolo de frontiere sunt de departe cea mai mare sursă de investiții în țară, contribuind la PIB cu 2%. Iar oameni precum cei menționați mai sus și mulți alții ca ei sunt adevărați ambasadori ai statului român.