În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
A fost resfinţită pictura Bisericii „Sfântul Elefterie”
Slujitori şi enoriaşi ai Parohiei „Sfântul Elefterie”-Nou din Capitală, Paraclis Patriarhal, dar şi credincioşi bucureşteni şi-au sărbătorit ieri, 15 decembrie, ocrotitorul spiritual. Bucuria hramului a fost sporită de prezenţa Patriarhului României, care a resfinţit pictura murală a bisericii parohiale, a sfinţit trei noi clopote şi a binecuvântat aşezământul cultural-pastoral de la demisolul locaşului de cult.
Anul acesta s-au împlinit 80 de ani de la punerea pietrei de temelie, respectiv 44 de ani de la sfinţirea Bisericii „Sfântul Elefterie”-Nou, Paraclis Patriarhal. Cu acest prilej, în ultima perioadă, au fost realizate lucrări de restaurare, împodobire şi înfrumuseţare a locaşului de cult. Întreaga osteneală a parohiei a fost încununată ieri cu săvârşirea slujbei de resfinţire a picturii murale a bisericii de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.
De asemenea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a sfinţit trei clopote noi şi a binecuvântat un aşezământ cultural-pastoral, aflat la demisolul bisericii, care cuprinde o sală socială, o bibliotecă, un muzeu cu icoanele realizate de copiii parohiei în timpul atelierelor de pictură, dar şi alte spaţii multifuncţionale.
Pictura unui spaţiu liturgic, a explicat Părintele Patriarh Daniel, are mai multe semnificaţii: `Pictura este o mărturisire de credinţă a adevărului că Dumnezeu Cel nevăzut S-a făcut văzut prin întruparea sau înomenirea Fiului Celui veşnic al Tatălui Ceresc (...). Pictura este o podoabă estetică în biserică, dar frumuseţea picturii din biserică nu este un scop în sine, ci pictura dintr-o biserică este făcută pentru ca, pornind de la frumuseţea ei văzută, să mergem cu mintea sufletului nostru la o frumuseţe nevăzută, la slava Împărăţiei lui Dumnezeu. Slavă sau lumină neapusă în care sălăşluiesc Sfânta Treime, Maica Domnului şi toţi sfinţii lui Dumnezeu. Această slavă netrecătoare sau neapusă din Împărăţia cerurilor este locul de odihnă definitivă al celor care au crezut în Hristos, L-au iubit pe El şi au împlinit în viaţa lor voia Lui”, a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Cele trei lucrări de binecuvântare săvârşite de Patriarhul României au fost precedate de Sfânta Liturghie şi slujba de pomenire, care au fost oficiate de Preasfinţitul Părinte Episcop Varlaam Ploieşteanul. În cuvântul de învăţătură rostit în timpul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a precizat că Sfântul Sfinţit Mucenic Elefterie, Episcopul Iliriei, este unul dintre păstorii de suflete care au suferit moartea mucenicească pentru slujirea Mântuitorului Iisus Hristos, Păstorul Cel Bun, şi a poporului credincios. De aceea, vieţuirea Sfântului Mucenic Elefterie este o pildă de urmat pentru oamenii care vor să împlinească voia lui Dumnezeu. „Aşa cum citim din viaţa sa, Sfântul Sfinţit Mucenic Elefterie a strălucit prin virtuţi, prin dorinţa de a răspândi Evanghelia la cât mai mulţi şi prin atitudinea sa foarte fermă prin care şi-a exprimat fidelitatea faţă de Mântuitorul Iisus Hristos şi Biserica în care a slujit ca episcop”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Varlaam Ploieşteanul.
Copii de la Şcoala Gimnazială „Sfântul Elefterie” nr. 150 au susţinut un scurt recital de colinde, iar credincioşii prezenţi au primit din partea parohiei câte un dar.
Patriarhul României a oferit diplome şi distincţii bisericeşti preoţilor slujitori şi persoanelor care s-au implicat în realizarea lucrărilor de la această biserică.