La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
A fost sfințită Biserica „Sfântul Apostol Toma” din Iași
Sute de credincioși s-au adunat duminică, 13 octombrie 2019, la Biserica „Sfântul Apostol Toma” din cartierul ieșean Alexandru cel Bun pentru a participa la slujba de sfințire. Impresionantul locaș a fost târnosit de cinci ierarhi, înconjurați de un sobor format din aproximativ 50 de preoți și diaconi. În continuare a fost săvârșită Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în incinta noii biserici.
În ajunul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, numeroși ieșeni și pelerini din diferite colțuri ale țării au participat la sărbătoarea preoților și credincioșilor Parohiei „Sfântul Apostol Toma” din municipiul Iași. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Nectarie, Mitropolit de Corfu, Paxos și insulele Diapontice, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei; Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum (Patriarhia Antiohiei); Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud; Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, înconjurați de soborul de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de elevii Corului „Basileus” al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare”, dirijat de diac. Mihail Ursache.
Cuvântul de tâlcuire a pericopei evanghelice a zilei în cadrul Sfintei Liturghii a fost rostit de către IPS Mitropolit Nectarie: „Duminica de astăzi este închinată Sfinților Părinți care au participat la Sinodul al VII-lea Ecumenic și, totodată, este închinată parabolei Semănătorului. Părinții Bisericii din veacurile trecute, care au participat la sinoadele ecumenice, nu sunt altceva decât semănătorii care așază cuvântul lui Dumnezeu în inimile credincioșilor”.
La finalul Sfântei Liturghii, părintele Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, a dat citire hrisovului de sfințire a noului locaș. Părintele Toma Gradinaciuc, protoiereu de Iași I și parohul comunității „Sfântul Apostol Toma”, a adresat un cuvânt de mulțumire: „Solidaritatea, buna înțelegere și întrajutorarea au înconjurat ca o fortăreață biserica noastră. Acest sfânt locaș a fost construit nu doar cu bucurie, ci și cu nădejdea celui care vede în viitor prin credință. Slujbele săvârșite în paraclisul confecționat din metalul rece și gri, pe care îl puteau observa toți cei care treceau pe aici, au încălzit inimile celor care au simțit că biserica se zidește mai întâi în inimile lor. Cuvintele «Domnul meu și Dumnezeul meu», rostite de Apostolul Toma, i-au întărit în credință pe credincioșii acestei parohii”, a spus părintele paroh.
Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a adresat un cuvânt de felicitare comunității Parohiei „Sfântul Apostol Toma”, care a reușit să înalțe un nou locaș de închinăciune. „În ultimii zece ani, întâlnindu-l foarte des pe părintele Toma Gradinaciuc, puțin câte puțin, mi-a relatat despre ridicarea locașului, despre înfrumusețarea lui și despre toate cele legate de zidirea bisericii de aici. […] Socot că toți cei de față și mulți alții ne bucurăm cu inimă mare pentru că acest cartier s-a împodobit cu o nouă biserică, spre revărsarea binecuvântării cerului peste această parte a orașului care până acum 20-30 de ani era lipsită de prezența Sfintei Liturghii, a Bisericii și a tuturor celor ce sunt legate de normalitatea unei cetăți”, a afirmat IPS Mitropolit Teofan.
Pentru meritele deosebite pe care părintele protopop Toma Gradinaciuc le-a dobândit în decursul activității sale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a acordat cea mai înaltă distincție a Bisericii noastre: „Crucea Patriarhală” pentru clerici. De asemenea, părintele profesor Alexandru Cristian Barnea și părintele profesor Constantin Simiraș au primit Distincția mitropolitană „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”. Ca semn de înaltă prețuire, Părintele Mitropolit Teofan i-a acordat primarului municipiului Iași, Mihai Chirica, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: „Crucea Moldavă”. Alături de edilul orașului, au mai fost răsplătiți cu această distincție prof. Radu Lăpușneanu și Marius Șandru. Totodată, binefăcătorii parohiei au primit distincții de vrednicie.