La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
A fost sfinţită Grădiniţa creştină de la parohia Mavrogheni din Bucureşti
Joi, 22 octombrie 2009, a fost sfinţită Grădiniţa creştină cu program normal a parohiei Mavrogheni din Bucureşti. Slujba sfinţirii a fost săvârşită de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa domnului Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, a reprezentanţilor Inspectoratului judeţean şi a multor copii şi părinţi.
Cu prilejul slujbei de sfinţire, grădiniţa de la parohia Mavrogheni a primit şi hramul „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou“, Ocrotitorul Bucureştilor. La finalul slujbei de sfinţire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învăţătură în care a apreciat parteneriatul educaţional realizat la parohia Mavrogheni, subliniind că aceasta este cea de a doua grădiniţă ortodoxă din Bucureşti, urmând ca în curând, în programul Arhiepiscopiei Bucureştilor, să se organizeze şi să se deschidă alte 10 grădinţie. Patriarhul României a subliniat că este nevoie ca în oraşe parohiile să organizeze grădiniţe, ca o complementaritate la ceea ce există. „Noi suntem interesaţi ca în formarea caracterelor să fie inclusă credinţa creştină, Evanghelia iubirii lui Dumnezeu pentru oameni şi a oamenilor pentru Dumnezeu, ca parte constitutivă din identitatea copilului botezat. Dacă doar îi botezăm pe copii, dar nu ne îngrijim suficient de cultivarea darurilor primite în botez, înseamnă că Biserica nu-şi face complet datoria. Această grijă pentru copii trebuie continuată apoi în grija pentru tineret“, a spus Părintele Patriarh Daniel.
Lumina, bucuria şi binecuvântarea credinţei
Preafericirea Sa a evidenţiat că investiţiile mari sunt cele făcute în persoana umană, în copilul de la grădiniţă, în elevul de la şcoala primară, de la liceu şi de la facultate. „Este foarte frumos ca deodată cu multiplele cunoştinţe pe care le primesc aceşti copii să primească şi lumina, bucuria şi binecuvântarea credinţei. Noi avem şi un program, „Hristos împărtăşit copiilor“, în toată Patriarhia Română, care are succes mai ales în străinătate, în diaspora română, unde păstrarea identităţii ortodoxe româneşti este vitală“, a spus PF Patriarh Daniel.
La Grădiniţa Mavrogheni, construită prin grija părintelui paroh Dumitru Pintea, care are ca partener educaţional Grădiniţa nr. 2 din Capitală, şcolarizarea este gratuită. În această toamnă, aici au început un nou an şcolar două grupe a câte 20 de copii de vârstă preşcolară. „Parteneriatul nostru cu Biserica Mavrogheni este un bun început şi ne dorim ca tot ceea ce înseamnă religie şi precepte morale de calitate să fie prezente nu numai în această grădiniţă, ci şi în celelalte. Mulţumim părintelui paroh pentru iniţiativă şi de asemenea domnului primar Chiliman pentru sprijin şi ne dorim în continuare o reală colaborare între parohie şi instituţia de învăţământ. Preafericirea Voastră, vă mulţumim din suflet şi sperăm că lucrurile vor fi aici de calitate şi sperăm că nu ne vom face de ruşine nici în faţa Primăriei, nici în faţa parohiei Mavrogheni, nici în faţa părinţilor, bunicilor şi copiilor de aici“, a spus cu acest prilej doamna inspector.
Părintele paroh Dumitru Pintea a dat slavă Bunului Dumnezeu pentru aceste clipe de fericire şi a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, precum şi tuturor celor prezenţi, pentru participarea la acest eveniment. Sperăm să dobândim încredere unii în alţii şi lucrul nostru să meargă tot mai bine, în tot mai multe proiecte. Dumnezeu este comuniune şi noi după chipul Sfintei Treimi lucrăm mai bine în comuniune şi mai repede, spre folosul obştii. Lucrarea de aici se înscrie în efortul pe care Patriarhia îl face de a afirma Biserica cu o prezenţă vie, lucrătoare în viaţa societăţii, spre slava lui Dumnezeu şi spre mânturiea credincioşilor“, a spus părintele paroh Dumitru Pintea.