Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Acţiune de voluntariat în localitatea Poseşti, judeţul Prahova
Duminică, 26 noiembrie, a avut loc ediţia cu numărul 49 a Campaniei „Sănătate pentru sate”, în localitatea Poseşti, judeţul Prahova. Zece medici voluntari cu diferite specialităţi şi şapte asistenţi medicali au fost întâmpinaţi cu mult interes de către zecile de pacienţi din localitate. Oamenii, cu precădere vârstnici, au medic de familie în sat, dar nu au suficiente resurse pentru a se deplasa la oraş ca să fie consultaţi de un medic specialist. Medicii au fost ajutaţi de opt asistenţi medicali şi zece persoane din categoria personal auxiliar. O pacientă în vârstă de 85 de ani care a aflat de prezența medicilor voluntari la Poseşti a mers pe jos 3 km ca să beneficieze şi ea de serviciile medicale gratuite. „Când am auzit că aţi venit, am lăsat totul la o parte şi am venit şi eu să fac, aici, nişte analize. Nu am mai fost la medic de foarte mult timp. Medicii din campanie m-au învăţat numai de bine şi au vorbit foarte frumos”, a spus pacienta. „Au fost şi cazuri de ulcere duodenale, foarte multă patologie psihiatrică, lumea este deprimată, insomnii. În concluzie, patologia a fost variată, dar predomină afecţiunile cardiovasculare”, a specificat medicul internist Oana Moşu.
„Campania «Sănătate pentru sate» este o activitate foarte importantă, deoarece, deşi noi avem medic de familie în sat, parohia noastră este formată din oameni bătrâni, oameni cu posibilităţi materiale reduse şi care se deplasează foarte greu. Acesta este motivul pentru care acţiunea voluntarilor este importantă, având în vedere că aceşti oameni au fost văzuţi de specialişti, medici la care altfel nu ar fi avut acces, spitalele fiind la o distanţă apreciabilă de parohia noastră”, a declarat părintele Ştefan Drăgoi. „Această campanie a avut un succes foarte mare! În ediţiile derulate am depăşit 6.700 de beneficiari, din diferite localităţi, din mediul rural”, a declarat Dănuţ Prună, coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.