La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Activităţi desfăşurate de corurile psaltice din Sibiu
În anul 2014, cele două grupuri de muzică psaltică din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu au desfăşurat mai multe activităţi misionare şi culturale, atât în Arhiepiscopia Sibiului, cât şi în alte eparhii din ţară. Cele două grupuri vocale au fost apreciate pentru eforturile depuse în promovarea muzicii bisericeşti de sorginte bizantină sau cunţană.
Cele două formaţii vocale, Grupul psaltic „Sfântul Andrei Şaguna“ şi Corul feminin „Sfânta Muceniţă Anastasia“ au participat la peste 60 de evenimente culturale, toate consemnate într-un raport anual de activitate. Aflate sub ascultarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, şi sub îndrumarea decanului Facultăţii de Teologie din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, cele două coruri formate din studenţi şi masteranzi ai instituţiei de învăţământ teologic s-au străduit să promoveze în comunităţile de credincioşi vizitate atât muzica religioasă bizantină, cât şi cea specifică Transilvaniei.
Astfel, cele două coruri au participat la sfinţiri de biserici şi binecuvântări de lucrări în comunităţile din Cisnădie, Loamneş, Bungard, Sibiu, Amnaş, Presaca şi Porumbacu de Sus, la hramurile unor mănăstiri, schituri şi biserici, cum ar fi Cozia, din judeţul Vâlcea, Dejani şi Moeciu de Jos din judeţul Braşov, Sădinca, Veseud, Tălmaciu din judeţul Sibiu, precum şi la evenimente dedicate unor manifestări culturale, amintind aici deschiderea unui centru cultural în Bucureşti, comemorarea poetului Mihai Eminescu la Sibiu şi „Fii satului - 675 ani de atestare documentară“ în Ernea, judeţul Sibiu.
La toate aceste manifestări se adaugă şi cele 10 concerte de colinde tradiţionale şi bizantine la Sibiu, Făgăraş, Cisnădie, Hîrseni, Mediaş, Ighişul Nou, Râmnicu-Vâlcea şi Şura Mare.
Concursul „Lăudaţi pe Domnul“
Anul omagial al Sfinţilor Martiri Brâncoveni a fost marcat prin mai multe evenimente, din care amintim Agripnia (Vecernie, Utrenie şi Sfânta Liturghie) oficiată la Capela Spitalului Militar din Sibiu. Evenimentul duhovnicesc a avut loc la iniţiativa prof. univ. dr. Ciprian Streza din cadrul Facultăţii de Teologie „Sfântul Andrei Şaguna“.
Un moment important pentru membrii grupului psaltic amintit a fost participarea la Concursul naţional de muzică bisericească „Lăudaţi pe Domnul“, ediţia a VII-a, desfăşurat la nivel de Patriarhie. Grupul psaltic de la Sibiu a ajuns până la etapa mitropolitană organizată la Sibiu, clasându-se pe locul al doilea.
„Prin aceste activităţi misionare ale celor două coruri ce activează în cadrul facultăţii noastre se observă în primul rând accentul pus pe frumuseţea muzicii bisericeşti, pe care studenţii sau absolvenţii teologi o interpretează atât după partituri bizantine, cât şi după melodii ale profesorului Dimitrie Cunţan“, a spus pr. Aurel Pavel.