La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților
Membrii Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților s-au întrunit sâmbătă, 28 ianuarie, în ședința anuală de lucru, în cadrul căreia s-a prezentat bilanțul întregii activități a eparhiei în anul 2022.
În deschidere, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, consilierii și inspectorii eparhiali, precum și membrii forului bisericesc, clerici și mireni, au participat la slujba de Te Deum, săvârșită în biserica mare a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar.
În continuare, în Sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului eparhial Suceava, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Calinic s-au desfășurat lucrările ședinței de lucru.
În cadrul întâlnirii au fost prezentate rapoartele generale ale sectoarelor Administrației eparhiale și ale celor cinci protopopiate ale eparhiei. A fost evidențiată activitatea desfășurată pe parcursul anului trecut în toate domeniile de manifestare a vieții bisericești.
Cuvintele Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic au rezumat cele mai importante realizări: aprobarea proiectului de restaurare a întregului ansamblu al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” și începerea lucrărilor; finalizarea Casei „Dositei Episcopul”, destinată personalului monahal; continuarea lucrărilor de construire a Centrului Cultural „Silvestru Andrievici Mitropolitul”; construirea în proximitatea Mănăstirii Cămârzani a unei fabrici de lumânări și a unei hale-depozit; avansarea, spre finalizare, a lucrărilor Cazinoului din Vatra Dornei; achiziționarea unei ferme cu o suprafață generoasă de teren; achiziționarea unor suprafețe importante de teren pe lângă mănăstirile nou înființate (Pătrăuți, Bălinești, Leucușești, Todirești și Negrileasa); cumpărarea unei fabrici dezafectate în localitatea Frasin și a unei clădiri în vecinătatea Casei Vladimir din Vatra Dornei.
Cei prezenți au urmărit apoi o sinteză a numeroaselor evenimente desfășurate sub egida Anului 2022, „Moștenirea Mușatină - credință, cultură, istorie”, manifestări prilejuite de împlinirea a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Duminica Tuturor Sfinților”-Părhăuți și a 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”-Solca. Materialul, alcătuit de Exarhat și de Sectorul media și comunicare, a fost prezentat de către pr. Constantin Oprea, consilier cultural.
Dintre prioritățile pentru anul 2023 se evidențiază: organizarea muzeului arhiepiscopiei, construirea Altarului de vară al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” și a noului cămin pentru bătrâni la Mănăstirea Teodoreni, avansarea lucrărilor de construire a mănăstirii dedicate cuvioșilor Paisie Olaru și Cleopa Ilie la Vadu Negrilesei și obținerea terenului pentru noul Centru eparhial. Tot între priorități se numără intensificarea activității misionare în eparhie, îndeosebi în zonele defavorizate, diversificarea și amplificarea activității social-filantropice, consolidarea parteneriatului Biserică-Școală-Familie-Comunitate, precum și atragerea de fonduri externe pentru implementarea proiectelor în diferite domenii.
La eveniment au fost prezenți Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar, reprezentanții Cabinetului și Cancelariei eparhiale, membrii comisiilor Adunării eparhiale, consilierii Centrului eparhial și reprezentanți ai instituțiilor publice.