De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Aniversare pentru Societatea de cultură macedo-română
Societatea de cultură macedo-română (SCMR) a serbat luni, 23 septembrie 2019, la Biserica „Izvorul Tămăduirii”-Mavrogheni din București 140 de ani de la înființare. Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârşit o slujbă de Te Deum şi a binecuvântat două steaguri ale societăţii.
După slujba de la Biserica Mavrogheni, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a transmis un cuvânt de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru Societatea de cultură macedo-română.
„Cu ocazia acestei slujbe de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru rezultatele şi binecuvântările pe care le-aţi primit în cadrul acestei Societăţi, care astăzi împlineşte 140 de ani, vă felicităm şi vă transmitem binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, părintele duhovnicesc al tuturor românilor. Noi, la fiecare Sfântă Liturghie şi la fiecare slujbă a Bisericii, ne rugăm nu numai pentru românii din ţară, ci pentru binecredinciosul popor român de pretutindeni. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel priveşte cu admiraţie lupta dumneavoastră tenace, deosebită, şi vă adresează un cuvânt de binecuvântare și felicitare şi de recunoştinţă pentru păstrarea atât a identităţii etnice, cât şi pentru păstrarea identităţii confesionale, adică ortodoxă. Vă suntem recunoscători şi pentru faptul că pe medalia jubiliară, bătută cu prilejul acestei luminoase aniversări, aţi ales să aşezaţi chipul Mitropolitului Calinic Miclescu, preşedintele Comitetului de înfiinţare a SCMR, şi chipul lui Vasile Alexandresu Urechia, nepotul protopopului de Hârlău, o mare personalitate culturală a neamului nostru de provenienţă aromână. De aceea, în acest moment de sărbătoare, ne rugăm ca Dumnezeu să vă ofere tot sprijinul pentru a lucra în interesul neamului nostru românesc de pretutindeni”, a spus Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul.
La împlinirea celor 140 de ani de la înfiinţarea SCMR, Banca Naţională a României a emis o monedă de argint aniversară. „Vreau să confirm că de-a lungul anilor, şi în secolul trecut, şi în secolul nostru, şi îndeosebi după 1989, ne-am străduit după puterile noastre să reactivăm societatea, să întărim legăturile cu reprezentanţii aromânilor din ţările balcanice, să aducem în scris mărturii ale existenţei lor, să elaborăm opere ştiinţifice pe care Academia Română le-a sprijinit şi le sprijină despre graiurile, obiceiurile lor şi tradiţiile culturale”, a precizat academicianul Nicolae Saramandu, de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Al. Rosetti”. În continuare, Victor Alexeev, secretar de stat pentru românii de pretutindeni, a afirmat că în perioada următoare comunitatea de aromâni din oraşul Corcea, Albania, va avea un preot ortodox: „Astăzi ne preocupăm cu şcolirea unui preot aromân, care după terminarea studiilor va pleca în Corcea. Toate doleanţele dumneavoastră s-au regăsit în demersurile noastre şi ale ministerului nostru şi vreau să vă asigur că, la momentul acesta, actualul guvern a depus deja în circuitul legislativ legea pentru declararea zilei de 10 mai ca Ziua Naţională a Românităţii Balcanice”.
Pe data de 23 septembrie 1879, macedo-românii din țară, alături de elita României, au înființat Societatea de cultură macedo-română. Ședința de înființare a fost prezidată de Mitropolitul-primat Calinic Miclescu, având ca secretar pe Vasile Alexandrescu Urechia.