Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Arhiereul Ilarion Băcăuanul, pomenit la Roman
Vrednicul de pomenire episcop Ilarion Mircea Băcăuanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului între anii 1923 și 1950, a fost pomenit marți, 9 februarie, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Slujba a fost săvârșită de un sobor de slujitori din care au făcut parte părinții arhimandriți Pimen Costea, vicar eparhial, și Andrei Ioniță, exarh cultural. O scurtă istorie despre viața arhiereului Ilarion a fost prezentată de preotul romașcan Florin Țuscanu: „De 16 ani ne adunăm aici să îi cinstim memoria și să redescoperim acest frumos chip și blând al unui ierarh care a slujit aici la catedrala din Roman din 1902 până în anul 1950 în luna februarie, când s-a stins din viață în urma unei suferințe, la vârsta de 77 de ani. A fost un om care s-a risipit generos în multe slujiri. A fost mai întâi învățător în zona Romanului, apoi a venit la catedrală aici, unde a fost călugărit. Astfel, Ioan Mircea, tânăr teolog la București, devine în anul doi de facultate monah cu numele de Ilarion. De aici ascensiunea lui cunoaște o rapidă creștere ca diacon, preot, arhimandrit, mare eclesiarh al catedralei, profesor la Seminar și egumen la Biserica Precista Mare din Roman, patru decenii. Din anul 1910, cu decret regal, este numit mare egumen al acestei mănăstiri de odinioară”.
La eveniment a participat și preotul Daniel Lefter, alături de credincioși și copii din Parohia Ruginoasa, locul natal al vrednicului de pomenire arhiereu Ilarion Mircea Băcăuanul, acolo unde memoria sa este mereu vie.
După Liturghie, soborul preoților și credincioșii prezenți s-au deplasat în procesiune, în sunetul clopotelor și al cântărilor sfinte, unde a fost oficiat un Trisaghion la mormântul ierarhului Ilarion, situat în curtea Centrului eparhial, lângă cel al episcopului Lucian Triteanul, alături de care a slujit Eparhia Romanului și Bacăului, în calitate de arhiereu, vreme de aproape trei decenii.