De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Astăzi începe sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, sfintele moaște și icoana Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica însoţesc astăzi moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, în procesiunea „Calea Sfinţilor”, organizată pe Colina Bucuriei. Cinstitele odoare vor fi așezate în baldachinul de pe esplanada Catedralei Patriarhale, pentru bucuria duhovnicească a pelerinilor veniți din toată țara.
Icoana și racla cu sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica au fost aduse ieri, 24 octombrie, la Biserica „Sfântul Visarion” din Protoieria Sector 1 Capitală. Moaștele au rămas peste noapte în locașul unde sfântul ierarh a primit ca prunc, acum 231 de ani, Sfânta Taină a Botezului. „Anul acesta, organizarea hramului de toamnă al Catedralei Patriarhale – sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou – debutează cu procesiunea «Calea Sfinților», joi, 25 octombrie, începând cu ora 12:00. Prima coloană pornește de la Catedrala Patriarhală cu icoana și moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, pe strada 11 iunie și bulevardul Regina Maria. La poalele Colinei Bucuriei, la Crucea brâncovenească, acest braț al pelerinajului se întâlnește cu cealaltă coloană, pornită în procesiune de la Catedrala Mitropolitană «Sfântul Spiridon»-Nou, cu icoana și moaștele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica. Moaștele Sfântului Ierarh Calinic, născut în București și botezat în Biserica «Sfântul Visarion», participă anul acesta la hramul Catedralei Patriarhale. Coloanele de clerici și credincioși asistă la o scurtă slujbă la poalele Colinei Bucuriei, pentru ca împreună să urce către esplanada Catedralei Patriarhale, unde sunt întâmpinate de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un ales sobor de ierarhi și clerici. După cuvenita slujbă săvârșită la primirea sfintelor moaște și cuvântul de învățătură al Patriarhului României rostit la Altarul de vară, sfintele moaște vor fi așezate spre închinare în baldachinul special amenajat. Din acel moment, credincioșii se vor putea închina până în data de 29 octombrie”, a declarat pentru TRINITAS TV părintele Aurel Mihai, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Vineri, 26 octombrie, pe Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală va fi săvârșită Sfânta Liturghie arhierească în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. În Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei va avea loc, începând cu ora 12:00, ședința solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Începând cu ora 18:00, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală va fi oficiată slujba de Priveghere în cinstea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.
Sâmbătă, 27 octombrie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va săvârși Sfânta Liturghie la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală, înconjurat de un sobor de ierarhi. Începând cu ora 18:00, va avea loc etapa finală a Festivalului-concurs național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul!”, ediția a 11-a, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei. Slujba de Priveghere în cinstea Sfântului Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești, va fi săvârșită în Catedrala Patriarhală.
Duminică, 28 octombrie, Sfânta Liturghie va fi săvârșită în Catedrala Patriarhală. Luni, 29 octombrie, după ora 12:00, la încheierea pelerinajului, racla cu moaștele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica se va întoarce la Mănăstirea Cernica.
Pregătiri pentru primirea pelerinilor
De-a lungul celor 5 zile de pelerinaj, Arhiepiscopia Bucureștilor organizează o serie de activități social-filantropice pentru credincioșii prezenți la hramul de toamnă al Catedralei Patriarhale. „Și anul acesta, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-au obținut toate aprobările necesare din partea autorităților competente: Direcțiile de specialitate ale Primăriei Municipiului București; Jandarmeria Română; Direcția Generală de Poliție a Municipiului București; Brigada Rutieră București; Poliția Locală a Municipiului București; Direcția Generală de Poliție Locală Sector 4; Inspectoratul General pentru Situații de Urgență; Serviciul de Ambulanță București-Ilfov; Crucea Roșie Română. Totodată, parohiile bucureștene se vor organiza, prin protoierii, pentru a fi alături de pelerinii care vin să se închine la sfintele moaște cu pachete de alimente, ceai, cafea, astfel încât așteptarea să fie în rugăciune”, a spus părintele Aurel Mihai.
Programul de distribuire a hranei pentru pelerini începe astăzi, 25 octombrie, la ora 18:00, după cum ne-a transmis părintele consilier eparhial Ionuț Viorel Iordăchescu. Vineri și sâmbătă, hrana se distribuie la orele 13:00, 16:00 și 19:00. Duminică, pachetele cu mâncare vor fi oferite la orele 13:00 și 15:00. Se vor împărți peste 20.000 de porții de hrană. În fiecare noapte, între orele 22:00 și 6:00 se va distribui ceai de către voluntarii ASTO, ASCOR și LTCOR, coordonați de Sectorul învățământ și activități cu tineretul și Sectorul social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
De asemenea, peste 30 de diaconi din București și județul Ilfov vor fi prezenți la Gara de Nord și pe Colina Patriarhiei pentru a-i îndruma pe credincioșii veniți din toată țara la pelerinaj şi spre spațiile de cazare peste noapte de la Colegiul Național „Ion Creangă” din București (Strada Cuza Vodă nr. 51), informează basilica.ro.