Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Au debutat la București cursurile pentru obținerea gradelor profesionale în preoție
Clericii de la parohiile din cuprinsul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei au început luni, 5 iulie 2021, cursurile pastoral-misionare clericale în vederea obținerii gradelor profesionale în preoție, respectiv definitiv și gradul doi. Anul acesta s-au înscris 52 de clerici în vederea obținerii gradului definitiv, iar pentru obținerea gradului 2, 42 de clerici. Cursurile se desfășoară online, iar examenele vor avea loc săptămâna viitoare la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.
Deschiderea cursurilor a debutat cu slujba de Te Deum săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, în Sala „Iustin Patriarhul” a Centrului de formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București. Din soborul de slujitori au făcut parte părintele prof. dr. Ștefan Buchiu, vicar eparhial onorific, și părintele prof. dr. Ioan Moldoveanu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București. Ținând cont că seminarele nu se desfășoară fizic, slujba a fost transmisă online.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, ierarhul a vorbit despre necesitatea formării continue a slujitorilor Bisericii, într-o societate cu multe schimbări și provocări. „Aceste cursuri doresc să ne îmbogățească universul cunoașterii, mai ales că, așa cum fiecare dintre noi constată, în fiecare an ne confruntăm cu o avalanșă de noi provocări asupra întregii societăți și asupra Bisericii noastre. La ritmul schimbărilor din viața societății contemporane, constatăm că aceste cursuri sunt insuficiente. De multă vreme se vorbește despre pregătirea continuă și sunt convins că printre cei care trebuie să dea curs unei astfel de pregătiri continue ne aflăm și noi, slujitorii Bisericii, care suntem sub asaltul unei mulțimi de provocări venite din partea unor ideologii potrivnice credinței, în general, și potrivnice credinței noastre mântuitoare ortodoxe. De aceea, pregătirea noastră temeinică prin citirea unor materiale care să ne lumineze, să ne traseze un mod de activitate de pastorație, de lucrare misionară printre credincioșii noștri este strict necesară. (…) Să ne dăruiască Dumnezeu râvna tuturor slujitorilor Bisericii care s-au confruntat cu împotriviri și mai grele decât cele pe care le întâmpinăm astăzi și, în felul acesta, să lucrăm cu râvnă și dăruire în ogorul Bisericii”, a îndemnat Preasfinția Sa.
Despre ceea ce presupun aceste cursuri, precum și despre metodologia desfășurării acestora, a vorbit părintele Dumitru Ștefănescu, consilier eparhial la Sectorul administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
„Preoții înscriși au primit deja atât prelegerile, care au fost înregistrate, cât și suportul de curs în format electronic. De astăzi, după deschiderea oficială, a început seminarizarea. Fiecare cleric va participa la 12 seminare, astfel încât informațiile pe care deja le-au primit anterior în cadrul prelegerilor și suportului de curs să poată fi seminarizate. În cadrul acestora ei pot discuta, pot ridica anumite probleme, care de cele mai multe ori sunt în strânsă legătură cu acel curs care a fost abordat anterior. Seminarele se desfășoară pe parcursul acestei săptămâni, în perioada 5-9 iulie, urmând ca săptămâna viitoare, în ziua de 14 iulie, să se desfășoare proba scrisă - fizic, în mai multe săli, care au fost puse la dispoziție în acest scop de Facultatea de Teologie Ortodoxă din București. După proba scrisă, următoarea zi, 15 iulie, va avea loc proba orală”, a spus părintele consilier eparhial Dumitru Ștefănescu.