La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Bilanțul activităților Arhiepiscopiei Târgoviștei pe anul trecut
Membrii Adunării eparhiale și ai Consiliului eparhial ale Arhiepiscopiei Târgoviștei s-au întrunit săptămâna trecută în ședință de lucru. S-au analizat activitățile eparhiei pe anul trecut, în mod special lucrarea filantropică, restaurarea și înnoirea unor așezăminte monahale și parohiale, precum și publicarea unor volume importante de promovare a vieții culturale și bisericești. De asemenea, s-au făcut propuneri pentru anul 2020.
Ședința anuală de lucru a membrilor Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Târgoviștei a fost precedată de întrunirea Consiliului eparhial și de slujba de Te Deum, săvârșită în paraclisul arhiepiscopal din Târgoviște.
În deschiderea Adunării eparhiale, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a prezentat activitatea pastoral-misionară a Arhiepiscopiei Târgoviștei și a evidențiat implicarea diferitelor sectoare ale Centrului eparhial în realizarea obiectivelor ecleziale propuse. În continuare, a fost proiectat un film dedicat împlinirii a 20 de ani de la întronizarea Arhiepiscopului Târgoviștei.
Întrunirea a continuat la nivelul comisiilor de lucru în cadrul cărora au fost examinate rapoartele înaintate de fiecare sector al Administrației eparhiale.
Din punct de vedere cultural-educațional, s-a desfășurat o amplă misiune în spațiul public local și s-au tipărit numeroase volume cu rolul de a aprofunda învățătura de credință ortodoxă, precum și pentru evocarea unor personalități ecleziale și naționale, a unor evenimente și instituții: „Teologie și misiune creștină” (autor-prof. univ. dr. Nifon Mihăiță, Arhiepiscop și Mitropolit); „20 ani de slujire în scaunul vlădicesc de la Târgoviște”; „Tiparul de la Târgoviște în cultura și misiunea Ortodoxiei românești”; „Udriște Năsturel - credincios promotor al Ortodoxiei și culturii românești - 360 de ani de la trecerea la cele veșnice”; „Sfântul Neagoe Basarab - voievod al culturii ortodoxe românești - 10 ani de la proclamarea locală a canonizării sale și „Viața și Acatistul Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești”. De asemenea, au fost editate în folosul catehetic al tinerilor broșuri misionare, precum: „Noile mijloace de comunicare socială - un Areopag al timpului nostru” și „Valori tradițional-creștine ale satului românesc”.
Anul trecut au fost finalizate lucrările de construire a noului pridvor al Reședinței eparhiale și cele de la catedrala din Găești și dotarea acesteia cu mobilier bisericesc. Au fost realizate lucrări de amenajare peisagistică și dotare cu mobilier bisericesc la Schitul „Sfânta Muceniță Filofteia” din comuna Mănești, precum și încheierea lucrărilor de construcție și efectuarea de lucrări de pictură la biserica Parohiei Ilfoveni. Au fost finalizate și lucrările de la Casa egumenească de la Mănăstirea Nucet și dotarea cu mobilier nou, și utilarea noii trapeze de la Mănăstirea Peșterea Ialomiței.
Din perspectivă social-filantropică, au fost derulate proiecte și programe din fondurile Centrului eparhial și ale parohiilor, în valoare de 2.252.000 de lei, de care au beneficiat 148.000 de persoane. În cadrul acestor proiecte, 4.332 de persoane au primit sprijin financiar în valoare de 229.000 de lei; 30 de centre sociale au fost sprijinite cu bunuri și alimente în valoare de 56.000 de lei; șase copii au primit sprijin financiar în valoare de 147.000 de lei pentru efectuarea unor intervenții chirurgicale. De asemenea, la cantina socială a Arhiepiscopiei Târgoviștei au fost oferite 38.000 de porții de mâncare (130 zilnic), în valoare de 220.000 de lei, iar voluntarii, credincioșii și preoții din parohii au donat 211 litri de sânge. Totodată, au fost sprijinite financiar numeroase instituții social-filantropice și educaționale, au fost înființate biblioteci în spitalele din județ, iar în apartamentul social „Sfântul Ierarh Nicolae” din cadrul Centrului Social-Creștin al Arhiepiscopiei Târgoviștei s-a continuat îngrijirea celor 8 copii rezidenți acolo.
La final, ierarhul a vorbit și despre implicarea Arhiepiscopiei Târgoviștei în educația tinerelor generații și aprofundarea valorilor tradiționale românești și creștine în societatea contemporană, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.