De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Bilanţul activităţilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului
La Catedrala Episcopală din Baia Mare s-au desfăşurat sâmbătă, 18 ianuarie, lucrările Adunării eparhiale a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului.
După Sfânta Liturghie, săvârşită de către Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Episcop-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, şi slujba de Te Deum, a avut loc şedinţa Consiliului eparhial, apoi s-au desfăşurat lucrările în plen ale Adunării eparhiale.
A fost analizată activitatea eparhiei pe anul 2019, sub aspect economic, administrativ, cultural, patrimonial, social-filantropic, teologic-educaţional, canonico-juridic şi monahal. Evenimentul anului a fost, în Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, împlinirea a 25 de ani de slujire arhierească a Preasfințitului Părinte Iustin, eveniment marcat și prin prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului, la data de 17 aprilie, la Mănăstirea Rohia.
În anul precedent s-au continuat lucrările la Catedrala Episcopală și la Palatul Episcopal din Sighetu Marmației şi mai sunt în construcţie 32 de biserici şi mănăstiri şi un sediu de protopopiat; sunt, de asemenea, în lucru numeroase alte şantiere şi lucrări de restaurare, reabilitare.
Sub coordonarea Sectorului teologic-educaţional s-au desfăşurat peste 250 de tabere și școli de vară pentru copii şi tineri, unde au participat 10.135 de copii și tineri și 700 de voluntari, iar programul „Hristos împărtăşit copiilor” a fost implementat pentru 4.100 de copii și tineri. În cadrul proiectului „Drumul catedralelor de lemn” au fost implicaţi 1.250 de tineri.
În 2019 a fost deschis Centrul de zi pentru bătrâni „Sfintele Femei Mironosiţe” din Babţa - Protopopiatul Carei. În eparhie funcţionează numeroase proiecte sociale de care au beneficiat mii de persoane: 76.490 lei, reprezentând ghiozdane și rechizite pentru 844 de școlari; haine şi alimente în valoare de 220.708 lei pentru 1.455 de copii și adulți; alimente, bani și haine, în valoare de 336.284 lei, pentru 8.676 de persoane, de Crăciun.
De toate activitățile și proiectele amintite au beneficiat 10.975 de persoane, iar cheltuielile totale s-au ridicat la suma de 633.482 lei. Valoarea totală a activităţilor Sectorului social-filantropic a fost de peste 2 milioane de lei, cu peste 20.000 de beneficiari, conform unui comunicat al Biroului de presă al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.