În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Binecuvântare arhierească la biserica din Gura Văii, Braşov
Credincioșii din Parohia Gura Văii, Protopopiatul Făgăraș, județul Brașov, au participat la târnosirea Mesei Sfântului Altar săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, sâmbătă, 17 august.
Ierarhul a târnosit Masa Sfântului Altar, prin punere de sfinte moaște, a uns cu untdelemn și a stropit cu apă sfințită iconostasul și pictura realizată în ultimii ani.
În cadrul Sfintei Liturghii, cuvântul de învățătură a fost rostit de către pr. prof. dr. Daniel Benga de la Universitatea Ludwig-Maximilian din München, Germania, fiu al satului și fost slujitor al lăcașului de cult, după cum relatează Mitropolia Ardealului.
Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a vorbit celor prezenți despre însemnătatea lucrării de sfințire a Sfintei Mese: „Am avut același sentiment ca acum câțiva ani, când am venit să sfințim clopotul și să binecuvântăm lucrările săvârșite la biserică, dar, de data aceasta, bucuria a fost și mai mare. Pe lângă măreția bisericii, am observat acum și frumusețea ei. O frumusețe care este inegalabilă. (...) Această Mireasă a lui Hristos, biserica - acum sfințită și împodobită cu frumusețea cerească, cu chipurile Mântuitorului, Maicii Domnului și ale tuturor sfinților - a devenit un loc sfințit și sfințitor”.
Biserica a fost construită în anul 1866 prin jertfelnicia credincioșilor din localitate, având formă de navă, cu absidă la Sfântul Altar și turn-clopotniță deasupra intrării principale, fiind zidită din piatră și cărămidă. În ziua de 23 aprilie 2013, sub îndrumarea preotului paroh Bogdan Emanuel Dîngă, cu contribuția credincioșilor și a altor binefăcători, a Primăriei Recea și a Consiliului Județean Brașov, s-au efectuat mai multe lucrări de reabilitare și înfrumusețare a lăcașului de cult. Astfel, s-a schimbat acoperișul bisericii, s-au efectuat lucrări de drenaj și s-a montat parchet în întreaga biserică. S-au înlocuit icoanele de pe iconostas, au fost confecționate strane din stejar și s-a refăcut cafasul lăcașului de cult. Sfânta Masă a Altarului a fost reînnoită și pregătită pentru târnosire, iar exteriorul bisericii a fost zugrăvit.
La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh a adus mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu al Ardealului pentru binecuvântarea adusă în mijlocul comunității.
Pr. prof. dr. Daniel Benga a primit, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit, „Crucea Șaguniană pentru clerici”, preotul paroh Bogdan Emanuel Dîngă a fost hirotesit iconom stavrofor, iar ipodiaconul Ovidiu Florian Pușcașiu a primit „Crucea Șaguniană”. De asemenea, ierarhul a mai acordat primarului comunei Recea, Gheorghe Lazea, „Crucea Șaguniană pentru laici”, preotesei Cristina Benga, Ordinul „Anastasia Șaguna”, iar binefăcătorilor care au contribuit la procesul de înnoire a lăcașului de cult, acte de cinstire.