Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Binecuvântare arhierească la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava
În Duminica a șaptea după Paști, Sfânta Liturghie de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” - Catedrala Arhiepiscopală din Suceava a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou”, dirijată de părintele Ionuţ Lucian Tablan Popescu.
La momentul potrivit, din încredinţarea şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, părintele arhidiacon Vasile M. Demciuc, consilier eparhial, a ţinut cuvântul de învăţătură în care a menționat că în aceste zile Suceava a îmbrăcat veșmânt de sărbătoare, rememorând una dintre cele mai mari minuni ale Sfântului Ioan cel Nou, petrecută acum 400 de ani, pe 2 iunie 1622. Atunci, încercând cazacii zaporojeni să jefuiască Suceava, prin mijlocirea Sfântului Mare Mucenic Ioan s-a pornit o ploaie atât de aprigă încât tătarii au renunțat la asediul cetății.
Apoi a adus în atenție evenimentele din anul 325, când Sfinții Părinți au combătut în cadrul celui dintâi Sinod Ecumenic, convocat de Sfântul Împărat Constantin cel Mare la Niceea, învățăturile greșite ale preotului Arie din Alexandria. Cei 318 Sfinți Părinți participanți au formulat învățătura de credință despre Persoana Mântuitorului Iisus Hristos, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, de o ființă cu Tatăl al Cărui Fiu Unul-Născut este.
În încheiere a subliniat faptul că această duminică este o pregătire pentru marea sărbătoare ce urmează, și anume Pogorârea Sfântului Duh, zi care marchează întemeierea Bisericii Creștine. Potrivit făgăduinței Mântuitorului Iisus Hristos de a trimite pe Mângâietorul, Duhul Adevărului, Duhul Sfânt S-a pogorât peste Sfinţii Apostoli, trimis de către Dumnezeu Tatăl împreună cu Dumnezeu Fiul, Cel înălţat la ceruri, ca să se adune laolaltă în iubirea Preasfintei Treimi persoane diferite din neamuri diferite și din locuri diferite, unite între ele prin credința comună în Iisus Hristos și prin harul Duhului Sfânt, aşa cum explică Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, importanța acestui moment.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic a rostit rugăciuni de binecuvântare și de dezlegare, mulţumind tuturor credincioșilor care au împodobit prin prezenţa lor ceasul de rugăciune închinat Multmilostivului Dumnezeu.